időjárás 1°C Virgil 2021. November 27.
logo

KINCS: A gazdasági növekedés nyertesei a magyar családok

Magyar Nemzet
Forrás: Kincs
2021.10.06. 09:55 2021.10.06. 10:02
KINCS: A gazdasági növekedés nyertesei a magyar családok

A magyar emberek ismerik és támogatják a gyermeket nevelők szja-visszatérítését. Tízből nyolcan már hallottak róla; háromnegyedük, azaz 77 százalék pedig egyetért az intézkedéssel. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) ezer fő megkérdezésével készült reprezentatív kutatásából az is kiderült, hogy a megkérdezettek 73 százaléka, vagyis csaknem háromnegyede gondolja úgy, hogy a koronavírus-járvány idején leginkább a gyermeket nevelő szülőknek kellett helyt állniuk, ezért is érdemlik meg az szja-visszatérítést.

A magyar családpolitika sikerének titka, hogy koherens rendszerben működik, nem független más kormányzati területektől, így a gazdaságpolitikától sem – jelenti ki közleményében a KINCS. A családbarát intézkedések és az ösztönző gazdasági lépések pozitív hatással vannak egymásra, aminek legfőbb nyertesei a magyar családok. 

Orbán Viktor miniszterelnök júniusi bejelentése értelmében az 5,5 százalékot elérő gazdasági növekedés esetén 2022 február közepéig a gyermeket nevelő szülők visszakapják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat az átlagbér mértékéig. 

A KINCS legfrissebb kutatása során arra volt kíváncsi, hogy a magyar lakosság mennyire ismeri és támogatja ezt az intézkedést.

A felmérésből kiderült, hogy tízből nyolcan már hallottak az szja-visszatérítésről, és a válaszadók több mint háromnegyede, azaz 77 százalékuk egyetért az intézkedéssel. A magyar emberek kétharmada (67 százalék) szerint az szja-visszatérítés kifejezi a gyermeket nevelő családok megbecsülését és úgy vélik, igazságos, hogy ez az átlagjövedelem mértékéig jár (66 százalék). Még ennél is többen, a megkérdezettek 73 százaléka, azaz majdnem háromnegyede gondolja úgy, hogy a koronavírus-járvány idején leginkább a gyermeket nevelőknek kellett helyt állniuk, ezért megérdemlik az szja-visszatérítést.

A KINCS felmérése szerint az emberek bíznak a magyar gazdaság teljesítőképességében, hiszen a válaszadók 65 százaléka szerint a gazdasági növekedés idei mértéke lehetővé teszi az intézkedés megvalósítását. Az időközi adatok szerint a gazdaság 5,5 százalékos bővülése már biztosra vehető, sőt még a 7,5 százalékos növekedés is elképzelhető.

Az előzetes becslések szerint 1,9 millió szülőt fog érinteni az adóvisszatérítés. A felmérés idejében a fiatal szülők (18–29 éves gyermekesek) 78 százaléka, a kiskorú gyermeket nevelők kétharmada, a cseden, gyesen, gyeden, gyeten lévők 80 százaléka számít arra, hogy – a jogosultság feltételeit figyelembe véve – jövőre visszakapják a befizetett személyi jövedelemadójukat.

A KINCS kutatásából egyértelműen látszik, hogy az emberek többsége egyetért a családok szja-visszatérítésével, olyan intézkedésnek tartja, amely igazságos, és jól kifejezi a gyermeket nevelő családok megbecsülését. A családosok szja-visszatérítése a magyar családpolitika és a magyar gazdaság eredményességének visszaigazolása – zárja a KINCS a közleményét.