Márki-Zay nyitott, befogadó társadalmat akar

Márki-Zay Péter szerint az a fontos, hogy befogadó társadalom legyünk. A Századvég Alapítvány szerint a bevándorlás kérdésében a baloldal miniszterelnök jelöltje klasszikus balliberális, progresszív nézeteket vall, amelyek egy az egyben rímelnek Soros György nyílt társadalom koncepciójára és jól illeszkednek a Gyurcsány Ferenc vezette baloldali koalíció politikájába.

2021. 10. 28. 15:48
Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely az előválasztáson. Fotók: Kurucz Árpád Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az Európai Unió sajnos az integrációban nem jár élen” – fejtette ki elégedetlenségét a migránsok befogadása kapcsán Márki-Zay Péter a Facebook- oldalára 2018. augusztus 9-én feltöltött videójában. A baloldal miniszterelnök jelöltje egy bécsi utcán, a tavalyi, iszlamisták által elkövetett mészárlást megelőzően azon elmélkedett, hogy Európában bár nagyon sok kudarc van az illegális bevándorlók integrációja kapcsán, de szerinte vannak sikertörténetek is, amelyek hazánk számára is követendők. „Én azt szeretném, hogy ha Magyarországon – ahol már most is nagyon sok külföldön született ember él – mi az integrációban lépnénk előre, […] nekünk az a fontos, hogy egy befogadó, szeretetteljes társadalom legyünk, ahol ezek az emberek magyarrá válnak legkésőbb egy-két generáció múlva” – fogalmazott a hódmezővásárhelyi polgármester.

A Századvég Alapítvány tegnap közzétett elemzése szerint Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc a migráció korlátozása helyett a befogadást és a bevándorlók integrációját hangsúlyozza. Az alapítvány szerint a baloldal régóta elkötelezett a nyílt társadalom eszméje mellett és ebben kulcsszerepe van a bevándorlás ösztönzésének. – Soros György 2015 szeptemberében, a Project Syndicate portálon megjelent írásában rögzítette, hogy az EU-nak a közeljövőben legalább évi egymillió migráns befogadására kell berendezkednie. 

Szerinte az EU-nak biztonságos útvonalakat kellene biztosítania a bevándorlóknak, továbbá támogatni őket az első két évben fejenként 15 ezer euróval – emelték ki. Ezzel szemben magyar kormány válasza a migrációs kihívásokra a V4-országok által javasolt „rugalmas szolidaritás” jegyében a határvédelem megerősítése, fizikai és jogi határzár létesítése, az – migránsok tagállamok közötti kötelező szétosztását célzó – „európai megoldásnak” hívott brüsszeli kvótaterv elutasítása volt.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a hazai baloldali pártok bevándorláspártiak és élesen kritizálják a nemzeti kormány intézkedéseit. – A bevándorláspárti hangok hazai szószólója Gyurcsány Ferenc – írta a Századvég. A volt miniszterelnök a magyar–szerb határon felépült határzárat 2015-ben „embertelennek” és „szimbolikusan is elfogadhatatlannak” nevezte, majd arra szólította fel a kormányt, hogy „nyissa meg a határokat”, a Gyurcsány-párt pedig 2015-ben aláírásgyűjtésbe kezdett a brüsszeli kvótarendszer támogatása mellett – emlékeztettek.

A Századvég szerint Márki-Zay migrációs nézetei szervesen illeszkednek a nyílt társadalom megvalósításáért küzdő, progresszív baloldal koncepciójába. – Bár október 23-i ünnepi beszédében Márki-Zay Péter, az ellenzéki előválasztáson győztes közös miniszterelnök-jelölt is kijelentette, hogy „megmaradna a kerítés”, a bevándorlással kapcsolatos elképzelései a „befogadó Európa” multikulturális víziójához igazodnak – fogalmaztak. Arra is emlékeztet az elemzés, hogy a DK-s Kálmán Olga által a hódmezővásárhelyi polgármesterről írt könyvben Márki-Zay leszögezte, hogy „a legfontosabb kérdés nem maga a bevándorlás, hanem az integráció”, valamint hogy „összességében inkább pozitív, mint negatív hatást gyakorolt a nagyszámú, egy időben történő bevándorlás egy adott térség gazdasági fejlődésére”.

Mint azt a Magyar Nemzet is megírta, Márki-Zay Péter több nyilatkozatában is kijelentette, hogy a multietnikus, multikulturális bevándorlóállam, Kanada példáját tartja követendőnek a migrációs politika vonatkozásában.

 

Borítókép: Kurucz Árpád

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.