időjárás -5°C Barbara, Borbála 2021. December 4.
logo
A kormánypártoknak Budapesten kívül is kiemelkedő a támogatottsága

Real-PR 93: Jelentős a Fidesz előnye a baloldallal szemben

Magyar Nemzet
2021.10.26. 15:17 2021.10.26. 21:59
Real-PR 93: Jelentős a Fidesz előnye a baloldallal szemben

Ha most vasárnap lennének a választások a Fidesz–KDNP 55, a baloldali közös lista 44, a többi pártlista összesen csupán egy százalékot kapna – derül ki a Real-PR 93 közvélemény-kutató múlt heti méréséből.

A teljes felnőtt népesség körében a Fidesz-támogatók aránya 46 százalék, az ellenzékkel szimpatizálók aránya 42 százalék. Egyéb pártokra a választópolgárok két százaléka szavazna, tíz százalékuk pedig nem tudott, vagy nem akart válaszolni a pártpreferencia-kérdésre. 

A jelenlegi kormánypárt újraválasztása már ebben a körben is biztosnak tűnik, a Fidesz-tábor aktivitása ráadásul nagyobb: a részvételüket biztosra ígérő választók 55 százaléka a Fideszre, 44 százaléka a baloldalra szavazna.

Ez az eredmény már Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltségét is figyelembe veszi, mivel az adatfelvétel a baloldali előválasztás második fordulója után készült.

2021 őszére lényegében kétpártrendszer alakult ki Magyarországon – hívja fel a figyelmet a kutatócég. A jobboldali Fidesz és a baloldal közös listája küzd egymással a következő választáson, az összes többi pártra leadott szavazatok várhatóan elenyészőek, a részvételüket biztosra ígérő polgárok a kis pártok helyett csak a jobb- és a baloldal között fognak választani.

A Fidesz jelentős előnyének legfőbb oka, hogy Budapesten kívül is kiemelkedő a támogatottsága. 

A részvételüket biztosra ígérő budapesti választópolgárok körében ugyan a baloldali közös lista vezet 59 százalékkal a Fidesz 40 százaléka előtt, de a Budapesten kívül élő biztos szavazók körében a baloldali lista csak 40, míg a Fidesz-KDNP 58 százaléknyi szavazatot kapna egy most vasárnapi választáson.

Mivel négyszer annyian élnek Budapesten kívül, mint a fővárosban, nem meglepő, hogy a fenti arányszámok összképe a Fidesz országos választási győzelmét valószínűsíti.

Borítókép: Kurucz Árpád