időjárás 7°C Lukács 2021. October 18.
logo
A magánpraxisába tartozó pácienseket a helyi állami kórház ultrahangos vizsgálójában fogadta

Újabb orvost fogtak el a rendőrök

Szemán László János
2021.10.13. 19:52 2021.10.13. 20:13
Újabb orvost fogtak el a rendőrök

Az állami kórház szakrendelőjében hivatalos munkaidőben rendelt a magánpraxisában egy zalai orvos, aki pénzért vizsgálta és kezelte a betegeket az adófizetők pénzén vásárolt műszerekkel.

Újabb orvos ellen indítottak büntetőeljárást, ezúttal Zala megyében. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság  ma közölte: a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján a megyei főkapitányság bűnügyi osztálya nyomozást folytat egy Zala megyei orvos ellen, vesztegetés elfogadása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

Az eljárás adatai szerint az orvos a magánpraxisába tartozó pácienseket telefonon történő egyeztetést követően, a helyi állami kórház ultrahangos vizsgáló helyiségébe rendelte be és fogadta, amely esetekben a kórház alkalmazottjaként, munkaidőben és ügyeleti időben látta el a betegeket, a kórházban végzett vizsgálatokért pénzt kért és fogadott el, így az egészségügyi jogviszonyával kapcsolatos kötelességét megszegte.

A nyomozók október 12-én gyanúsítottként hallgatták ki az orvost, akinek őrizetbevételéről rendelkeztek. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy kezdeményezik-e az orvos letartóztatását vagy más kényszerintézkedés meghozatalát ellene.

A legújabb egészségügyet érintő ügy már csak azért is furcsa, mert az orvosnak tudnia kellett, hogy márciustól az NVSZ figyelheti a munkáját. A minap írtuk meg, annak ellenére buknak le időnként egészségügyi dolgozók, hogy tudják, az NVSZ folyamatosan monitorozza a korrupciós hajlandóságot, amihez titkosszolgálati módszereket és eszközöket is bevethetnek. A jelek szerint be is vetnek.

Legutóbb Vas megyében indult büntetőeljárás egészségügyi dolgozó, szintén egy orvos ellen az NVSZ felderítése, majd feljelentése alapján. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást egy Vas megyei orvos ellen vesztegetés elfogadása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A megalapozott gyanú szerint az orvos több alkalommal is pénzt kért az egészségügyi intézményben elhelyezett, ápolása alatt álló betegek hozzátartozóitól azért, hogy a páciensek hosszabb távon fekvőbeteg-ellátásban részesüljenek.

A nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki az orvost, aki szabadlábon védekezik. A nyomozó hatóság több helyszínen végzett eljárási cselekményeket, melyek során a bűncselekmény elkövetésével összefüggésbe hozható bizonyítékokat foglaltak le a rendőrök.

Idén több büntetőeljárás is indult egészségügyi dolgozók ellen bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például

egy orvos civil bűntársával együtt védettségi igazolványokkal üzletelt. Pénzért adott el igazolványt olyanoknak, akik nem vették fel a Covid–19 elleni védőoltást, ám a védettségi igazolványt szükségesnek érezték.

Budapesten lopott orvosi bélyegzővel, koronavírus elleni vakcinák üres ampulláival akarta hitelesíteni a hamis védettségi igazolványokat az a bűnbanda, köztük egy orvosasszisztens, amelyik több mint ezer embernek próbált meg igazolást szerezni, főleg külföldi utazáshoz. A rendőrség 

a házkutatások során több mint egymillió forintot, 1148 kitöltött regisztrációs nyilatkozatot, oltási igazolásokat, üres oltóanyag-csomagolásokat, jegyzeteket, valamint telefonokat és laptopokat foglalt le. A hamisítók 20 000-100 000 forintot kértek, illetve kértek volna a kész igazolványokért.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat felderítése alapján indult nyomozás egy budapesti kórház orvosa és bűntársai ellen. A gyanúsítottnak munkaköréből adódóan hozzáférése volt egy fővárosi kórház Covid–19 vírussal fertőzött betegek kezelésére szolgáló speciális gyógyszerkészletéhez. Ezeket a készítményeket kizárólag kórházakban, szoros orvosi felügyelet mellett alkalmazhatják a betegek gyógyítására. A bizonyítékok szerint az orvos és egy korábbi, a koronavírus fertőzésen átesett, ezekkel a szerekkel kezelt páciense összejátszottak a bűncselekményben. 

A már meggyógyult beteg közreműködésével a doktor a Covid–19 vírus által okozott betegségben szenvedőknek szánt gyógyszereket a kórház tudta nélkül eladta.

A nyomozó ügyészség szerint a sikkasztás mellett sokkal nagyobb bűn, hogy az orvos a cselekményével az egészségügyi intézmény készletét csökkentette, és ezáltal a koronavírus-betegségben szenvedők életét, illetve egészségét közvetlen veszélynek tette ki a kórházban. Ezen túlmenően azoknak az egészséges, gyógyszeres kezelésre nem jogosult személyeknek az egészségét is veszélyeztette, akiknek a fenti gyógyszereket betegével együttműködve értékesítette, hiszen azok alkalmazását, használatát már nem tudta ellenőrizni.

Borítókép: Illusztráció. Fotő: MTI/Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik