időjárás -2°C Timót 2022. January 24.
logo
Anonymus újabb videójából további részletek derültek ki a fővárosban működő korrupciós rendszerről

Városháza-gate: testreszabott pályázatok, tízszázalékos jutalék

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum
2021.11.26. 09:21 2021.11.26. 15:05
Városháza-gate: testreszabott pályázatok, tízszázalékos jutalék

Minden eddiginél megdöbbentőbb hangfelvételt juttatott el ma reggel a szerkesztőségünkhöz Anonymus. A hanganyag gyakorlatilag teljesen lerántja a leplet a városházi jutalékos rendszer működéséről. A korrupciós modell központi szereplője Berki Zsolt, aki komoly hatalommal felruházva intézi a főváros sötét ingatlanügyleteit. Amíg a rendőrség hűtlen kezelés, vesztegetés, csalás és befolyással üzérkedés miatt nyomoz, a maffiamódszerekkel dolgozó résztvevők kétségbeesetten próbálják meg eltüntetni a nyomokat.

Az Anonymus által most megküldött felvételen Gansperger Gyula mellett a baloldali üzletember bizalmasa, Bodnár Dezső, illetve a fővárosi ingatlanok – beleértve a Városházát is – iránt érdeklődő befektető hangja hallható.

Az egyeztetés résztvevői elmondják, hogy – a fővárosi önkormányzatnál semmiféle pozícióval nem rendelkező – Berki Zsolt a kulcsszereplője az úgynevezett „jutalékos rendszernek”. Berkiről Gansperger és Bodnár is számtalan értékes információt oszt meg a befektetők részéről jelen lévő férfival. Érdemes a párbeszédet szó szerint idézni, hiszen a tartalmi elemeken túl a társalgás stílusa is lényeges a fővárosban uralkodó állapotok megértéséhez.

 • Gansperger: A faszi (vagyis Berki Zsolt) úgy mozgott az én pályázatom alatt, ott, a Fővárosi Vagyonkezelő Zrt.-ben, mintha ő lenne a vezérigazgató.
 • Befektető: Ez a Zsolt?
 • Gansperger: Igen. Tehát felhívta a pénzügyi vezető hölgyet, hogy adja ki az igazolást nekem, küldje el, mert a Gansperger úrnak szüksége van rá. És b…zdmeg, jött. […] Van egy kis hölgy […], aki foglalkozik az ügyünkkel. Figyi, az naponta hívott, mi van. […] Minden, amit akartam, mindenben segített.
 • Befektető: Ekkora ember ez a Berki Zsolt?
 • Gansperger: Hát most mit csináljak?
 • Befektető: Semmit.
 • Bodnár: Kapott egy ekkora felhatalmazást. Kapott egy ilyen mandátumot. Ennyi.
 • Gansperger: És mielőtt kiírták a pályázatot, én elolvastam a pályázati szöveget, és mondta a Zsolt: Jó lesz nekem? Mondtam: Jó. […] Nem volt egy bonyolult dolog. […] De akkor is. Lehetett volna beleírni, hogy csak cukrászdát építhetek rá, most mondtam valami hülyeséget. De nem volt semmi ilyen, érted.
 • Befektető: De ő a Zsolttal jó kapcsolatot ápol?
 • Bodnár: Olyannyira jó kapcsolatot ápol, hogy amikor vártunk a találkozásra, akkor a Barts Balázs maga jött ki a Zsolt elé.
 • Befektető: És kezet fogott vele…
 • Bodnár: Nem csakhogy kezet fogott vele, majdnem földig hajolt. Magyarul a Zsolt tenyeréből eszik. Én ezt láttam, mert én még hamarabb érkeztem oda.
 • Befektető: Valószínűleg többet adnak neki, mint a fizetése.
 • Gansperger: Amikor alá kellett írnom az adásvételi szerződést, akkor a Zsolttal kellett megbeszélnem, hogy mikor írjuk alá a szerződést. Nem a Barts-csal.
 • Befektető: Úristen.

Nem csoda a befektetők részéről jelen lévő férfi megrökönyödése, hiszen az elmondottakból tulajdonképpen az derül ki, hogy a hivatali pozíciók nélküli Berki Zsolt hatalma nagyobb, mint a fővárosi vagyonkezelő elnök-vezérigazgatójáé.

Ezen a ponton érdemes felidézni, hogy az eddig nyilvánosságra került felvételekből, illetve a sajtóban már korábban megjelent hírekből mit lehet tudni Berki Zsoltról. Először is Berki Zsoltnak van egy Berki József nevű testvére, aki a néhai Kiss Péter szocialista miniszter közvetlen környezetében ténykedett. Éppen akkor, amikor Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes a miniszter titkárságát vezette. Innen tehát a baloldali beágyazottság. Így került a Berki-család – Gansperger szavait idézve – a buliba.

Az kiderült, hogy Berki Zsolt már évek óta tevőlegesen is részt vesz a főváros értékes ingatlanainak adásvételében. Tény az is, hogy Berki Zsolt cége, a Northern Rock Kft. megbízási szerződést kötött a Városháza eladására a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft-vel.

A cég sokak számára azért lehet ismerős, mert ez a társaság értékesítette az MSZP egykori Köztársaság téri pártszékházát.

De térjünk vissza a szerkesztőségünkhöz reggel eljuttatott felvételhez. Az egyeztetés résztvevői ugyanis igen fontos információkat osztanak meg egymással arról, hogy a fővárosban valójában milyen körülmények között zajlanak a pályázati kiírások. A legjobb, ha ebben az esetben is szó szerint idézzük az elhangzottakat.

 • Gansperger: Majd beleszólhatunk, hogy milyen legyen így a pályázat. Hogyha a Zsolttal megállapodunk, akkor beleszólunk a pályázat kiírásába.
 • Befektető: De hogy?
 • Bodnár: Tehát az a lényeg, hogy […] rátok lesz kiírva a pályázat, testreszabottan.
 • Befektető: Ez benne van az árban?
 • Bodnár: Ez benne van az árban. Ezt a Zsolttól tudom, ez nagyon-nagyon erőteljes és nagyon brutális, így fogalmazott, nagyon brutálisan arra lesz kiírva, akit ők akarnak.
 • Befektető: Komolyan? Ez jól hangzik.
 • Bodnár: Komolyan. Ez van benne. Ez is benne van.

De itt még nem értek véget a pályázati kiírással kapcsolatos műhelytitkok, hiszen a befektetőket képviselő férfi megemlít egy vélhetően szintén eladás előtt álló Rimaszombat úti ingatlant. A beszélgetés ezen része azért rendkívül fontos, mert megtudhatjuk, hogy mekkora is az egyeztetéseken csak jutalékként emlegetett pénz mértéke. Jobb, ha itt is szó szerint idézzük az elhangzottakat.

 • Befektető: De a Rimaszombat 2-ről nem beszéltünk, hogy most mennyi lenne az ára?!
 • Bodnár: Jelen pillanatban 5,2 milliárd forint. Így, ahogy van. De le tud menni ötmilliárdig.
 • Befektető: Igen?
 • Bodnár: És ki tudják írni úgy a pályázatot, hogy te tudd megvenni.
 • Befektető: Ugyanezzel a konstrukcióval?
 • Bodnár: Ugyanezzel a konstrukcióval.
 • Befektető: És az ár az mi? Nem tudod?
 • Bodnár: Hát jelen pillanatban 5,2.
 • Befektető: De úgy?!
 • Bodnár: Durván 8-10 százaléka a dolognak.
 • Befektető: Tehát minél nagyobb az izé, gondolom, annál kisebb a százalék.
 • Bodnár: Tíz százalék az, amit szeretnének, megbeszélés kérdése, mert már túl nagy az összeg.

Gansperger Gyula és Berki Zsolt visszatérő szereplői a Városháza tervezett eladásáról szóló üzleti egyeztetéseknek, amelyeknek egyes részleteit az álarcos alak jóvoltából a közvélemény az elmúlt hetekben már megismerhette.

Berki Zsolt kilétéről fentebb már említést tettünk, de lényeges, hogy Gansperger Gyula személyéről is ejtsünk néhány szót. A baloldali üzletemberről Bajnai Gordon jellemzését érdemes felidézni, aki egy nemrég nyilvánosságra került felvételen arról beszélt, hogy kettőjük kapcsolata sokszor több mint a barátság, hiszen a volt harcostárssal együtt küzdöttek a barikádokon. Gansperger pedig egy másik felvételen éppen azt fejtegette, hogy Berki Zsoltot azt követően ismerte meg, hogy a Bajnai Gordon által támogatott Karácsony Gergelyt főpolgármesterré választották. Gansperger azt is elárulta, hogy egy XXII. kerületi telket korábban Berki közreműködésével szerzett meg a fővárostól, amiért több millió forintos „jutalékot” fizetett meg.

A Városháza-gate kirobbanása óta egyértelműen kiderült, bár Karácsonyék tagadták, volt szándék a több tízmilliárd forintot érő Városháza eladására, amellyel összefüggésben előrehaladott tárgyalások zajlottak.

Ez év májusában volt olyan egyeztetés, amelyen a fővárosi vagyonkezelő vezetője is részt vett, és részletesen beszámolt arról, miképpen szeretnék értékesíteni a 4,7 hektáros terület nagy részét. A tárgyalásokon elhangzott az is, hogy Berki Zsolt és Kiss Ambrus részesül a jutalékokból, ám Tordai Csaba „nem pénzezik”, ellenben Karácsony Gergely jogi főtanácsadója „láttamoz” minden szerződést. Tordai és Kiss együttes feladata továbbá, hogy meghiúsítsák azokat a kísérleteket, amelyek megakasztanák az ingatlanügyeket. Tordairól egyébként azt is érdemes tudni, Bajnai Gordon államtitkára volt.

A nyilvánosságra került hangfelvételek nyomán a rendőrségre több feljelentés is érkezett, amelyek alapján befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt nyomozást rendeltek el ismeretlen tettes ellen.

A Mediaworks Hírcentruma eközben úgy értesült, hogy a „jutalékos” rendszer működtetői komoly takarításba kezdtek, vagyis lázasan próbálják meg eltüntetni azokat a dokumentumokat, amelyek a visszaéléseket bizonyíthatnák.

A főváros vezetése egyébként szerdán – a Fidesz követelésére – döntött egy vizsgálóbizottság felállításáról, amely Karácsony szavai szerint olyan ügyet vizsgál, amely meg sem történt. 

Bajnai magyarázkodik és perrel fenyeget

Egy hét hallgatás után megtörte a csendet Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnök és bejegyzést tett közzé a Facebook-oldalán a Városháza-gate kapcsán. Az Anonymus által péntek reggel közzétett legújabb hangfelvételen ugyan Bajnai nem szerepel, mégis most látta elérkezettnek az időt, hogy reagáljon a személyét érintő korábbi hanganyagra, amelyben ő maga fejtegette a Városháza iránt érdeklődő befektetőknek, hogy a fővárosi ingatlanértékesítések közvetítőkkel, jutalékos rendszerben működik és sok „cápa” bukkan fel a hatpárti koalíció környékén. Egy hét gondolkodás után azt a magyarázatot adta minderre, hogy a hangfelvételt szerinte célzatosan, radikálisan megvágták, átszerkesztették, és több darabból rakták össze.

„Anonymusék néhány percnyi töredékmondatra vágják szét a közel egyórás beszélgetést. Céljuk nyilvánvalóan az, hogy ezáltal a fehéret feketének állítsák be, mondataim célját és értelmét kiforgassák, jelentésüket az ellenkező irányba módosítsák” – magyarázkodott Bajnai a közösségi oldalán.

Azt is leírta, hogy ez bűncselekménynek számít, ezért feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.

Borítókép: Pillanatkép Anonymus legújabb videójából (Forrás: Mediaworks–Hírcentrum/Videa)