időjárás -3°C Fábián, Sebestyén 2022. January 20.
logo

Francia lap: Az eufória helyét átvették a Márki-Zayval szembeni ellenérzések

Forrás: Mandiner.hu
2021.12.02. 13:55 2021.12.02. 15:16
Francia lap: Az eufória helyét átvették a Márki-Zayval szembeni ellenérzések

Portrécikkben mutatta be Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelöltet a francia La Croix liberális-keresztény lap – olvasható a mandiner.hu oldalán.

A portál felidézi, hogy Márki-Zay mögött hat ellenzéki párt szövetsége áll, akikben nem sok közös vonás van. A La Croix emlékeztet, hogy Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen már legyőzte a Fideszt, és hogy „autodidakta politikai fellépésével” kényelmesen kritizálhatja Orbán Viktort – derül ki a cikkből.

Márki-Zay a lapnak azt mondta, hogy Orbán elárulta Magyarország és az EU érdekeit Oroszország és Kína kedvéért. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint Orbánnak „nincs elve és értéke, nem keresztény és soha nem is volt az”.

A La Croix szerint Márki-Zay Péternek atipikus a profilja,

nem olyan, mint a magyar miniszterelnök eddigi ellenfelei. Azt ugyanakkor a La Croix is megjegyzi, hogy túlságosan jobboldali politikát mégsem folytathat az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, hiszen baloldali szavazóira is gondolnia kell – számol be róla a Mandiner.

A francia újság kiemeli, hogy az ellenzéki oldalon alábbhagyott az előválasztás utáni eufória, s átvették a helyét a Márki-Zay Péterrel szembeni ellenérzések. De a lap szerint Márki-Zay elítéli a „homoszexuálisokat célzó gyűlöletkampányt”, s szilárdan kitart az európai értékek mellett.

A La Croix is megjegyzi, hogy Gyurcsány Ferenc nagy veszélyt jelenthet Márki-Zay Péter vállalkozására, hiszen bármikor elárulhatja azt. A közös miniszterelnök-jelölt mégis optimista a lap szerint, mivel a választók igénylik az erős ellenzéki együttműködést – írják.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: MTI/Mohai Balázs)