Hazánk legnagyobb részén igen enyhe idővel búcsúzik az óesztendő + videó

Ma még lesznek olyan területek Magyarországon, ahol téliesebb arcát mutatja az időjárás, Szilveszter napján azonban már az évszakhoz képest többfelé rekordközeli hőmérsékletekre lehet számítani és csak kevés helyen várható kis mennyiségű csapadék – olvasható ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Forrás: met.hu2021. 12. 30. 7:40
Nagykanizsa, 2018. január 7. Lányok kutyákat sétáltatnak a tavaszias melegben Nagykanizsán a Csónakázó-tónál 2018. január 7-én. Ezen a napon a városban 16 Celsius-fok meleget mértek. MTI Fotó: Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján olvasható prognózis szerint december 30-án, vagyis a mai napon többnyire borult, párás lesz az idő, de főleg a nyugati megyékben rövid időszakokra felszakadozhat a felhőzet. A Dunántúlon napközben egyre többfelé ered el az eső, amely délutánra meg is szűnik, majd késő este újabb csapadékzóna érkezik. A látási viszonyok napközben csak lassan javulnak, többfelé akár tartósan is megmaradhat a sűrű köd. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A csúcshőmérséklet általában 0 és +5 fok között valószínű, azonban a Dunántúl nyugati felén több fokkal enyhébb lesz az idő.

Késő este 0 és +7 fok között alakul a hőmérséklet.

Igen enyhe idő várható Szilveszter napján

Az év utolsó napján, pénteken délnyugat, nyugat felől tovább szakadozik, csökken, de az északkeleti megyékben tartósan beragadhat a felhőzet. A nap első felében főként az északi és a keleti tájakon előfordulhat gyenge eső, de hajnalban az északkeleti határvidéken ónos eső is lehet.

Estefelé északnyugat felől befelhősödhet az ég, és záporeső is kialakulhat. A szélcsendes tájakon pára, köd képződhet. Több helyen megélénkül a nyugatias szél.

A hajnali -1, +7 fok után kora délután általában 10, 15 fokot mérhetünk, de a felhősebb északkeleti részeken ennél több fokkal hűvösebb lesz.

Ami pedig a távolabbi kilátásokat illeti, 2022. első napján is folytatódik a már-már tavaszias időjárás. Elsősorban az északkeleti, keleti megyékben újévkor reggelig még előfordulhat eső, záporeső, ezt követően nem valószínű csapadék. A szélcsendes tájakon pára, köd képződhet. Az északnyugati szél sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hajnali -2, +7 fokról délutánra általában 10 és 14 fok közé emelkedhet a hőmérséklet, Szabolcs térségében azonban több fokkal hidegebb lehet.

Az évszakhoz képest enyhe idő az ezt követő napokban is folytatódik, az előrejelzés szerint számottevő csapadékra nem kell számítani és egyelőre a kemény éjszakai fagyok sem térnek vissza.

Fotó: Met.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos közösségi oldalán közzétett bejegyzés szerint Magyarországon Szilveszter napján akár az erre a napra érvényes melegrekord is megdőlhet.

A teljes középtávú előrejelzés IDE kattintva érhető el.

Borítókép: enyhe idővel búcsúzik a 2021-es esztendő (Forrás: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.