Nemet mondott a baloldal az egri borvidék népszerűsítésére

Mirkóczki Ádám polgármester és a balliberális képviselők a kákán is csomót kerestek, majd leszavazták a javaslatcsomagot.

2021. 12. 17. 15:50
null
Eger, 2017. március 21. Palackozott Egri Bikavér egy egri borászatban 2017. március 21-én. Ezen a napon újabb értékekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár. A Hungarikum Bizottság a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért, a Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutya fajtákat, valamint a tiszai halászlét. MTI Fotó: Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbentő, hogy a közgyűlés baloldali többsége leszavazta az egri borvidék népszerűsítését célzó előterjesztésünket – erről a Fidesz egri frakcióvezetője nyilatkozott a Magyar Nemzetnek. Oroján Sándor kifejtette, hogy a polgári oldal javaslatcsomagja három részből áll. Az első határozati javaslat azt célozta, hogy az M25-ös bevezető útnál, ahonnan a legtöbben érkeznek Egerbe, készüljön egy, a borvidék új bikavéres arculatához illeszkedő installáció, amely köszönti a város lakóit és a vendégeket, ahogy máshol is szokás. A másik indítvánnyal azt kívánták elérni, hogy a nagy sikerű egri borospalack után legyen a borvidéknek saját pohara is.

– Az önkormányzattól azt kértük, adjon tagi kölcsönt a saját cégének, az Evat Zrt.-nek ahhoz, hogy a társaság be tudjon szerezni tízezer darab borospoharat. Ezekből egyedi egri poharak készültek volna, amelyeket vendéglátósoknak, borászoknak, illetve rendezvényeken értékesíthettünk volna egy éven belül – fogalmazott Oroján Sándor.

A harmadik javaslat szerint a város támogathatná a borászokat tömörítő egyesületeket, hogy az egri bort színvonalas budapesti rendezvényeken népszerűsítsék.

A baloldal Mirkóczki Ádám polgármesterrel karöltve leszavazta az előterjesztés-csomagot, amelyet a nagyobbik kormánypárt borászokkal és civil szervezetekkel együtt dolgozott ki. A határozati javaslatokat Juhász Ádám (Fidesz) önkormányzati képviselő nyújtotta be, aki maga is borász. Az ügy érdekessége, hogy az előterjesztés-csomag korábban minden bizottságon átment, az ott megfogalmazott észrevételeket pedig beépítették a javaslatokba. Ennek ellenére a közgyűlés nemet mondott a csomagra, noha az jogilag és szakmailag is megállta a helyét, és a pénzügyi fedezet is biztosítva volt a költségvetésben. – Ebből az látszik, hogy az egri borászok nem számíthatnak az egri polgármesterre és a baloldalra sem – hangsúlyozta Oroján Sándor. A fideszes frakcióvezető kifejtette, a baloldal a javaslatcsomagról szóló vitában a kákán is csomót keresett. 

Volt, aki megkérdőjelezte, hogy a város adhat tagi kölcsönt a saját cégének, más nem támogatta a borospohár ötletét, helyette rendezvényekre költene többet, megint más azt mondta: esetleg jövőre, a 2022-es költségvetés ismeretében állna az előterjesztések mellé.

– Az egyetlen igazi bajuk az lehetett a javaslatcsomaggal, hogy fideszes önkormányzati képviselő nyújtotta be, ez el is hangzott a vitában – mutatott rá Oroján Sándor.

Borítókép: Palackozott egri bikavér (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.