időjárás 18°C Hella 2022. május 27.
logo
Kérdéses, hogy nyár előtt megvalósulhat-e a népszavazás

Leadták a minimumot a baloldali népszavazás-kezdeményezéshez

Magyar Nemzet
2022.01.21. 10:37 2022.01.21. 10:54
Leadták a minimumot a baloldali népszavazás-kezdeményezéshez

Látványos megmozdulást igyekezett szervezni a baloldal a népszavazási kezdeményezésükhöz összegyűjtött aláírások átadására, pedig a siker korántsem fényes. Ahhoz, hogy a kezdeményezés jogilag elfogadható legyen, kétszázezer aláírásra van szükség. A baloldali pártok 235 ezer aláírást gyűjtöttek össze, ami a kommunikációjuk szerint összesen 470 ezer szignót jelent, miután két kérdésben fordultak az emberekhez.

Mindez nem jelent elsöprő sikert, ha felidézzük, hogy a Fidesz–KDNP 2007-ben a szociális referendum kiírására – mindössze 48 óra alatt – háromszázezer szavazatot gyűjtött össze.

Az esemény valamennyi hozzászólója a kormányváltás jelének nevezte, hogy a szavazási kezdeményezés elérte a célját. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, aki a Covid-betegsége miatt karanténban lábadozó Márki-Zay Pétert képviselte, úgy fogalmazott, áprilisban maga az országgyűlési képviselő-választás is népszavazás lesz, amit ez az esemény egészíthet ki.

Mostantól az Országgyűlésnek harminc napja van arra, hogy elrendelje a népszavazást, ezután pedig a köztársasági elnöknek 15 napja van a népszavazás időpontjának kitűzésére, ezen időpont pedig a kitűzéstől számított 70–90 nap között lehet. Ez összesen 115 nap + 70–90 nap, a parlamenti választás azonban 77 nap múlva lesz. Ez azt jelenti, hogy a választással egy időben már nem lehet megtartani, lekéstek róla.

A baloldal által kezdeményezett népszavazás, mint említettük, két kérdést vet fel. Az egyik, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama lehet-e 270 nap, illetve hogy megépüljön-e a Fudan Egyetem. Az esemény végén az önkéntesek láncba állva továbbították az aláírásokat összegyűjtő csomagokat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)