Márki-Zay Péter újabb kérésére mondtak nemet a pártok

Márki-Zay legalább három roma politikusnak kért listás helyet, különben – mint mondta – a lehető leghangosabban fogja elítélni az ezt akadályozó pártvezetőket.

Magyar Nemzet
Forrás: ATV.HU2022. 01. 17. 15:16
20211008 Budapest Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter sajtótájékoztatója Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost Fotó: Máté Krisztián Forrás: Ripost
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén újra találkozott a hat ellenzéki párt vezetője, Márki-Zay Péter nélkül, de a közös miniszterelnök-jelölt tudtával. A találkozón a listaállítás volt a fő kérdés, és konszenzus látszik kialakulni abban, hogy az ellenzéki lista első 45 helyére nem kerülhetnek be azok a roma politikusok, akiknek mandátumhoz juttatását Márki-Zay Péter azt követően kérte a pártoktól, hogy lemondott a hetedik frakcióra vonatkozó kéréséről – értesült és írta meg az atv.hu.

Az ellenzéki pártok egységesen nemet mondtak Márki-Zay Péter hetedik frakcióra vonatkozó tervére. Erről a közös miniszterelnök-jelölt végül le is tett, de továbbra is listás helyeket kér a pártoktól. Márki-Zay Péter a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában elmondta: legalább három roma politikusnak kér listás helyet, és ha ezt nem kapja meg, a lehető leghangosabban fogja nyilvánosan elítélni az ezt akadályozó pártvezetőket.

Nos úgy tűnik, Márki-Zaynak ezt a követelését sem teljesítik a pártok – hívja fel a figyelmet az atv.hu. Információik szerint a miniszterelnök-jelölt által támogatott három roma jelölt a 46–50. hely közé kerülhet fel a listára. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy az eddig (rész)listát állító négy párt listáján nincs befutó helyen roma politikus, és az atv.hu úgy tudja, a listájáról még nem nyilatkozó Jobbik és DK esetében hasonló lesz a helyzet.

Úgyhogy a Márki-Zay által támogatott roma politikusok vagy nagyarányú ellenzéki, vagy nagyarányú fideszes győzelem esetén kerülhetnek befutó helyre; 5-6 százalék körüli különbség esetén aligha.

Az atv.hu úgy értesült: az ellenzéki pártok alapvetően 45 listás képviselői hellyel számolnak, és erre a forgatókönyvre készítik a közös listát is. Emlékeztetnek: 2018-ban az ellenzék 53 listás helyet szerzett meg, de akkor a Fidesz nagyot nyert egyéni választókerületekben.

Borítókép: Márki-Zay Péter, az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Fotó: Máté Krisztián/Ripost

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.