Tiborcz István: A krízishelyzetekben felértékelődnek az innovációs és a technológiai befektetések

A BDPST Group vezetője szerint azok a cégek tudják sikerrel venni az akadályokat, amelyek képesek tartalékokat képezni.

Magyar Nemzet
2022. 05. 26. 10:52
Tiborcz István, a BDPST Group tulajdonosa Forrás: BDPST Group
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Covid-járvány és annak hatásai elhúzódtak, aminek a következményeit leginkább a turizmus és a vendéglátás szenvedte el. Amikor a pandémiát sikerült leküzdenünk, a gazdaság fellélegezhetett, de jött a háború, amely szinte minden ágazatot sújt – mondta el a jelenlegi gazdasági helyzetről Tiborcz István, a BDPST Group vezetője a Portfóliónak adott interjúban. Hozzátette, a járványra a cégcsoport azzal reagált, hogy kitartott a hosszú távú tervek mellett, vagyis sok piaci szereplővel ellentétben ez alatt az idő alatt senkit se bocsátottak el.

Tiborcz István mindezt kiegészítve arról is beszélt, hogy 2021-ben 280 százalékkal nőtt a BDPST Group által foglalkoztatottak létszáma a turizmus-vendéglátás szektorban. 

A háború okozta válság időtartama nehezen prognosztizálható. Akárcsak az euró–forint árfolyam, illetve az infláció is mind-mind olyan problémák, amelyekkel napi szinten meg kell küzdeni

– fogalmazott.

 A BDPST Group vezetője optimista, úgy gondolja, hogy azok a cégek tudják sikerrel venni majd az akadályokat, amelyek képesek tartalékokat képezni a gazdaságilag kedvező periódusokban. 

A krízishelyzetekben felértékelődnek az innovációs és a technológiai befektetések, amelyek a versenyképesség kulcsát jelentik 

– mutatott rá.

Tiborcz István kifejtette, az elmúlt évek historikusan alacsony kamatkörnyezete óriási lehetőséget biztosított a vállalatoknak, azonban ő már a pandémia előtt is úgy gondolta, hogy a kedvező pénzügyi lehetőségek hosszú távon valószínűleg nem lesznek elérhetőek. Aztán a folyamatot a Covid indította el, a háború pedig szinte teljesen le is zárta. 

A csoportunk hitelszerkezete stabil, a hitel–tőke arányunk nagyon konzervatív, így ez aggodalomra nem ad okot

– jelentette ki az interjúban.

Az európai gazdasági környezetet tekintve látható, hogy magasak az energiaárak és az infláció, de a térségi devizakamatok is elszálltak, amely tényezők miatt nehéz olyan projektekbe fektetni, amelyek képesek lesznek a jövőben is a megemelkedett törlesztőrészletek kitermelésére – magyarázta Tiborcz, hangsúlyozva, hogy azok a cégek viszont, amelyek kedvező forrás mellett reáleszközökbe fektettek a múltban, most nincsenek rossz helyzetben, mert a reálértéket képviselő befektetések felértékelődnek, hozamot termelnek. 

A BDPST Group vezetője az interjúban kiemelte az ingatlanpiacot is, ahol az ingatlanok újra-előállítási értéke is nagymértékben emelkedett, ami szintén hatással lesz számtalan piaci ágazatra. 

Az interjú teljes terjedelmében a linkre kattintva érhető el.

Borítókép: Tiborcz István, a BDPST Group tulajdonosa (fotó: BDPST Group)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.