Megtalálták az egyik kutyakiképző holttestét

Bár a víz alatti kutatást felfüggesztették kedden, délután megtalálták a Kis-Dunában kiképzés közben eltűnt két bv.-s kutyakiképző egyikének holttestét. Társát továbbra is keresik. Közben nyomozás indult ismeretlen tettes ellen.

2022. 07. 05. 10:08
null

Bár a víz alatti kutatást felfüggesztették kedden, délután megtalálták a Kis-Dunában kiképzés közben eltűnt két bv.-s kutyakiképző egyikének holttestét. Társát továbbra is keresik. Közben nyomozás indult ismeretlen tettes ellen.

A legfrissebb hír szerint megtalálták kedden délután a Kis-Dunában az egyik kiképzés közben eltűnt büntetés-végrehajtási (bv.) kutyakiképző holttestét. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közölte, azonosították az áldozatot, aki az idősebb, 34 éves férfi.

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt rendelt el nyomozást a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a Kis-Dunában tegnap elmerült két büntetés-végrehajtási dolgozó ügyében.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) szakmai irányítása mellett kedden is százak keresték a hétfőn kiképzés közben a vízben elmerült két büntetés-végrehajtási dolgozót. 

A büntetés-végrehajtási szervezet Kis-Dunában elmerült két hivatásos állományú munkatársa utáni kutatást Magyarország belügyminiszterének kijelölése alapján a Terrorelhárítási Központ (TEK) irányítja – közölte a Magyar Nemzettel a TEK.

A Rácalmás, Parti sétány Kis-Duna hídnál a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézet és a Márianosztrai Fegyház és Börtön egy-egy munkatársa – egy kutyavezető és egy kutyakiképző férfi – szolgálati ebek kiképzése közben július 4-én délelőtt 11 óra körül eddig ismeretlen okból a vízben elmerültek.

A víz alatti kutatás, mentés munkálatainak megszervezését a TEK főigazgatója, Hajdu János rendőr altábornagy a helyszínen irányította. 

A TEK feladata – többek között –, hogy megteremtse azokat a személyi, technikai és műszaki feltételeket, melyek mellett a búvárok a lehető legbiztonságosabban végezhetik a kutatást, amit a víz – a felszínről részben nem látható – erőteljes sodrása és többirányú áramlása tesz rendkívül nehézzé és veszélyessé.

A kutatás tervezésébe, előkészítésébe és végrehajtásába a TEK koordinálásával a katasztrófavédelem munkatársai, a Havaria Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület mentőbúvárjai és a dunaújvárosi speciális mentők kapcsolódtak be.

A kutatás egyelőre nem vezetett eredményre, a speciális eszközök – a drón és a szonártechnika – sem mutattak emberi életre utaló körülményt, ezért kedden délelőtt a víz alatti kutatást felfüggesztették. A büntetés-végrehajtási szervezet, a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai a felszínen és a part mentén továbbra is jelentős erőkkel keresik a büntetés-végrehajtás 29 és 34 éves szakemberét.

Motorcsónakról radarral is pásztázzák a vizet az eltűntek után kutatva. Forrás: BVOP

Makula György bv.-ezredes, a BVOP szóvivője elmondta lapunknak, hogy hétfőn vízi kiképzés közben két büntetés-végrehajtásnál dolgozó merült el egyik pillanatról a másikra a Kis-Dunában Rácalmásnál. Az idősebb kutyaoktató, a fiatalabb kutyakiképző, és tervezett gyakorlatot és kiképzési feladatot hajtottak végre. 

A szituáció szerint büntetés-végrehajtási intézetből szökött fogvatartottat üldöztek a nyomkövető kutyák, akiknek a viszonylag sebes folyású Kis-Dunán is követni kellett az úszva menekülőt. Eközben történt a ma még megmagyarázhatatlan tragédia, hogy a két szakembert szinte egyszerre húzta le a sebes víz keltette örvény.

A helyszínt jól ismerők szerint rendkívül veszélyes folyószakaszról van szó az úgynevezett kishíd alatti szakaszon. 

A híd aljától körülbelül öt-hét méterre (Dunaújváros irányába) egy nagyon veszélyes, mély – egyes információk szerint 15-20 méter mély gödör kezdődik, amely természetes módon alakult ki a híd pillérei után keletkezett örvények miatt: olyan erős sodrása van, hogy ha valakit elkap, akkor egyszerűen nem tud felfelé kiúszni belőle.

A helybéliek emlékezése szerint az örvény már több áldozatot is követelt, volt egy kisgyermek és katonatiszt is, akik ezen a helyen belefulladtak az örvény miatt a Dunába. Mindenesetre a hídra felvezető út jobb oldalán található „Lélekharang” emlékhely, amit az itt elhunytak emlékére készítettek.

A Duol.hu helyi hírportál azt írja: a feltételezések szerint az egyik bv.-s elsüllyedhetett a veszélyes folyórészen, míg a másikuk utána ugrott, társa segítségére. 

Vízbe fulladt egy rendőr őrmester

Június 30-án a tiszafüredi strandon a Tisza-tóban vesztette életét a BRFK fiatal őrmestere. Kupai Dániel Ferenc a VI. kerületi rendőrkapitányságon szolgált, kiváló szakmai munkája miatt nemrég kapta meg körzeti megbízotti kinevezését. 

Borítókép: A katasztrófavédelem búvárai is keresik a Kis-Dunában eltűnteket (Forrás: BVOP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.