Hornung Ágnes: A mi kincseink a magyar családok

A Kopp Mária-emlékév keretei között hirdettek tudományos és szépirodalmi pályázatot, amelynek díjátadóján a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára is beszédet mondott. Hornung Ágnes szerint, ha van család, van jövő, és amilyen erősek a magyar családok, olyan erős a társadalom is.

2022. 07. 05. 11:12
Hornung Ágnes
2017.12.07. Hornung Ágnes Pénzügyekért felelős államtitkár., NGM. Fotó: Móricz-Sabján Simon Fotó: Móricz-Sabján Simon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi is a mi kincsünk?

– tette fel a kérdést Hornung Ágnes mai köszöntőjében. A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) által kiírt művészeti és tudományos pályázat díjátadóján mondott beszédet. 

A kormány háttérintézményének névadójáról elmondta, hogy „Kopp Mária segített minket a kincskeresésben”. Hornung Ágnes szerint méltó úgy megemlékezni az orvos-pszichológus 80. születésnapjáról, hogy a családok helyzetének erősítésére fordítják energiájukat. A 2022-es évben egyébként Kopp Mária-emlékévet tart a KINCS, ennek keretei között írták ki a pályázatot is. 

A díjátadón a családokért felelős államtitkár elmondta, hogy a tudomány és a művészet akkor igazi, ha alakítja is a társadalom nézőpontját egy adott kérdésben. Szerinte a kormány tevékenysége „a család eszményét erősíti, elköteleződés és hitvallás a családok mellett.” 

Hornung Ágnes jelezte: ez ma már bátor kiállásnak számít.

Nemcsak személyes életünkben fontos kérdés, hanem politikai iránytűnk is; a mi kincseink a magyar családok

– jelentette ki az államtitkár.

Szerinte 

ha van család, van jövő, és amilyen erősek a családok, olyan erős a társadalom is. 

A polgári kormányzásról megjegyezte; 2010 óta családbarát fordulatot hajtottak végre. Családvédelmi akciótervet hirdettek, amelynek elemei népszerűek a magyar családok körében. Az államtitkár összesítése szerint 

a babaváró támogatást 223 ezer család, a családi otthonteremtési kedvezményt 221 ezer család, az otthonfelújítási támogatást 166 ezer család vette eddig igénybe. 

– A gyermekvállalási kedv az elmúlt tíz évben Magyarországon emelkedett a legnagyobb arányban, és a járvány alatt csak nálunk született több gyermek, mint előtte. 

Tíz évvel ezelőtt öt vágyott gyermek közül még csak három született meg, mára ez a szám négyre emelkedett

– emlékeztetett Hornung Ágnes. 

Hozzátette: Mindezzel párhuzamosan a házasságkötések száma megduplázódott, a válások száma pedig 60 éves mélyponton van. – Az abortuszok száma is jelentősen csökkent, évi 40 ezerről 24 ezer alá – magyarázta. 

A 2023-as költségvetésről Hornung Ágnes azt mondta; jelentős forrást biztosít a magyar családpolitikai intézkedésekre, 450 milliárd forinttal több jut a magyar családokra, mint idén.

Az államtitkár kijelentette: az a cél, hogy minden vágyott gyerek megszülethessen, kiszámítható környezetben nőjön fel, és felnőve családot alapíthasson

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke arról beszélt köszöntőjében, hogy a pályázat meghirdetésekor még nem tudták, hogy az új kormányban majd lesz egy olyan minisztérium, amely pontosan azokkal a területekkel foglalkozik, amivel a kiírás is.

A pályaművekkel kapcsolatosan kijelentette; megerősítették abban az előfeltevésében, hogy 

Magyarországon erős kulturális beágyazottsága van a családok védelmének.

Fűrész Tünde szerint fontos, hogy a tudományos megalapozottság ott legyen a kulturális mező mögött. A beérkező művek közül, két kategóriában (tudományos és szépirodalmi) a három legjobb pályaművet díjazták, továbbá négy különdíjat osztottak ki.

Aczél Petra zsűrielnök, a Corvinus Egyetem tanára szerint a családtudomány problémákról beszél. – A tudomány értéke, hogy megpróbálja megtalálni a problémát, és arra jó választ adni – mondta el a tudományos pályaművekről.

A szépirodalmi munkákról elmondta, hogy 103 pályaműből kellett kiválasztani a hét díjazottat. – A magyar férfiak általában versben formálják meg érzéseiket, a nők prózában – osztotta meg tapasztalatait a zsűrielnök. 

Aczél Petra szerint az élet legfontosabb értéke a boldogság, ehhez mutatnak utat a pályázatok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.