Várják a jelentkezőket az önkéntes katonai szolgálatra

A honvédség kiemelten szeretné megszólítani a fiatalokat, akiknek a felsőoktatási felvételinél többletpontokat is jelent az önkéntes katonai szolgálat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 06. 20:49
null
20220626 Debrecen Nagyszabású, egész napos rendezvénnyel ünnepli a Lövészek Napját a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár. Fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Fotó: KISS ANNAMARIE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Várják a jelentkezőket az önkéntes katonai szolgálatra – hívta fel a figyelmet Durgó Tamás, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának (MH KIKNYP) megbízott parancsnoka az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában. Hozzátette: 18 és 65 év között mindenkit várnak, aki szeretné megszerezni az általános honvédelmi alapismereteket, megtapasztalná a Magyar Honvédség mindennapjait. 

Kiemelten szeretnék megszólítani a fiatalokat, akiknek a felsőoktatási felvételinél többletpontokat is jelent az önkéntes katonai szolgálat.

Mint mondta, a mostani kiképzések szeptember 5-én indulnak. Az első két hónap általános alapkiképzés. A második – négy hónapos – szakaszban a résztvevők választhatnak, hogy milyen kiképzésben kívánnak részesülni. Folytatható az alapkiképzés, de akár műveleti besorolású katonai szervezetet is lehet választani. 

– Utóbbi keretében akár harckocsizó-, ejtőernyős- vagy búvárgyakorlatot is lehet szerezni – ismertette a lehetőségeket az alezredes, de szerinte valószínű, hogy az utóbbiak helyőrségváltást is jelentenek.

Durgó Tamás hangsúlyozta, hogy a résztvevők juttatása az első két hónapban megegyezik a mindenkori minimálbér összegével. Akik különleges műveleti besorolású alakulatot választanak, azok bruttó 260 ezer forintot kapnak. Emellett jogosultak lesznek többféle ellátásra, költségtérítésre.

A hat hónapos kiképzés végén a résztvevők további hat hónappal folytathatják a kiképzésüket. Aki civil pályát választ, az a Magyar Honvédség tartalékos állományába kerül. Dönthetnek úgy is, hogy a Magyar Honvédségnél hivatásos vagy szerződéses katonaként szeretnének szolgálni – jelezte a parancsnok. Emellett megjegyezte, hogy az elmúlt években az önkéntes tartalékos katonák közül több mint ezren döntöttek úgy, hogy hivatásos vagy szerződéses szolgálatot vállalnak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Kiss Annamarie)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.