Csák János: A tanult ember képes gondoskodni önmagáról és közösségéről

A miniszter kiemelte: Magyarországon 508 szakképzési intézmény működik, ahol több mint 250 ezer hallgató tanul.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 30. 19:22
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő záloga cselekvőképességünk megőrzése, mert csak a tanult, szakképzett ember képes gondoskodni önmagáról, szeretteiről és közösségéről 

– mondta a kultúráért és innovációért felelős miniszter a Székesfehérvári Szakképzési Centrumban kedden. Csák János az országos szakképzési tanévnyitó ünnepségen a Kulturális és Innovációs Minisztériumot „a jövő képessége minisztériumának” nevezve kijelentette: mivel nem lehet tudni, mit hoz a jövő, egy dolgot tehetünk, arra készülünk, hogy a körülmények változni fognak.

– Az okos ember mindig megpróbálja megőrizni a cselekvőképességét, ami nem más, mint testi, lelki és szellemi erőnk karbantartása, mindennek a záloga pedig a tanulás – fogalmazott a miniszter. Csák János elmondta, a szakképzési rendszert az elmúlt években a kormány azért alakította át gyökeresen, hogy olyan inspiráló, ihletet adó környezetet teremtsen, amely elősegíti a minél hatékonyabb tanulást és oktatást. Hozzátette, a magyar állam mindenkinek ingyenesen biztosítja két szakma és egy szakképesítés megszerzését. 

– Magyarországon 508 szakképzési intézmény működik, ahol több mint 250 ezer hallgató tanul 

– közölte Csák János.

A miniszter szavai szerint a kormány olyan rendszert hozott létre, amely névtelenül követi minden egyes hallgató pályáját, azt, hogy hol dolgozik, mennyit keres és milyen további képzéseken vesz részt. Hozzátette: mindez abban segít, hogy a kormány szükség esetén rugalmasan átalakíthassa a tanrendet. Csák János fontosnak nevezte azt is, hogy a szakképzés és a gazdaság élő, szerves kapcsolatban legyen egymással, ezért indult el a duális képzés; jelenleg 181 szakma oktatása folyik és 110 ezer hallgató kap ösztöndíjat.

Borítókép: Csák János miniszter sajtótájékoztatót tart (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.