Hadházy kész az együttműködésre

Nem cáfolta lapunknak, de nem is erősítette meg Hadházy Ákos, hogy Márki-Zay Péterrel közös pártot alapítana. A hódmezővásárhelyi polgármester mellett a jelek szerint Jakab Péter, a Jobbik korábbi elnöke is saját pártot alapíthat, amivel tovább növelheti a megosztottságot a balliberális térfélen. Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője szerint a két új párt megjelenésének a baloldalon senki nem örülne.

2022. 08. 12. 6:44
null
20220403 budapest mujegpalya ellenzeki kormany varo havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Botorság lenne ma, 2022 augusztusában arról beszélni, hogy mi lesz 2024-ben az EP-választáson, olyan sok az ismeretlen tényező” – jelezte a Magyar Nemzet megkeresésére Hadházy Ákos, miután Márki-Zay Péter azt nyilatkozta: volt szó arról, hogy közös pártot alapítanak a független baloldali politikussal. Hahdázy közölte: minden olyan politikai erővel kész együttműködni, amely valóban le akarja váltani a „Fidesz rendszerét”, és ezért hajlandó is tenni.

Ez azért is különös, mert amikor májusban Márki-Zay először szóba hozta az új politikai formáció lehetőségét, Hadházy Ákos – aki az Országgyűlés alakuló ülését bojkottálta, és azóta sem tette le a képviselői esküjét – egy Facebook-posztban bejelentette: nem csatlakozik politikus kollégája frissen alapított pártjához.

A hódmezővásárhelyi polgármester azonban nemrég lapunknak megerősítette: beszélgettek Hadházyval a pártalapítás lehetőségéről. Márki-Zay azt is közölte, hogy a 2024-es európai parlamenti választáson – amit egy napon fognak tartani az önkormányzati választással – már elindulhatnak. A városvezető kérdésünkre közölte azt is, hogy a hiteles ellenzéki szereplők közül bárkivel együttműködnek, aki leváltaná a kormányt, egyedül a Demokratikus Koalícióval zárta ki a kooperációt.

Egyébként információk szerint Márki-Zay Péter mellett a Jobbik korábbi elnöke, Jakab Péter is új párt alapításán gondolkodhat, ami a baloldalon tovább növelheti a megosztottságot.

– Ennyiféle pártot az ellenzéki választók nem tudnak eltartani – reagált lapunknak Nagy Ervin, a XXI. Század intézet elemzője Márki-Zay Péter és Jakab Péter pártalapítási terveire. A szakértő szerint nagy esély van ugyan a két új párt megjelenésére, de ennek a baloldalon senki sem örülne, mert a jelenlegi hat balliberális formáció mellett két új politikai szervezet feltűnése még töredezettebbé tenné az ellenzéket. Nagy Ervin szerint Jakab Péter mondanivalója semmiben sem különbözik a globális baloldalétól, mivel a bukott pártelnök is támogatja – többek között – az euró bevezetését vagy az európai uniós ügyészséghez történő csatlakozást.

– Ebben a helyzetben a társelnökökkel együtt tíz pártvezetőnek kellene egyeztetnie egymással, ám ilyen széles összefogásra sehol sem akad példa – hangsúlyozta az elemző. Kiemelte: egyik pártelnök sem akar áldozatot hozni, de szükség lehet arra, hogy a 2024-es európai parlamenti választáson a kisebb támogatottságú baloldali pártok (az LMP, a Párbeszéd, az MSZP és a Jobbik) összefogjanak, mivel önállóan kevés esélyük van mandátumhoz jutni. Emellett Nagy Ervin szerint az önkormányzati választáson is együttműködhetnek a baloldali pártok. Ha nem fognak össze, azzal instabilitást mutatnak, pedig egy olyan válsághelyzetben, mint ami jelenleg tapasztalható, a kormánypártok által is mutatott stabilitást várják el a választók – tette hozzá.

– A baloldali törpepártok a következő két évben nem fognak megerősödni, ez pedig annak is köszönhető, hogy a politikai víziójuk évtizedes lemaradásban van – húzta alá az elemző, aki szerint történelmi töredezettség figyelhető meg a baloldalon, mivel soha ennyi balliberális párt nem volt jelen a magyar politikában, mint most. Emellett a XXI. Század Intézet elemzője rámutatott arra is, hogy a Momentum és a Demokratikus Koalíció lépéselőnyben van, de az országgyűlési választás óta tovább csökken a baloldal népszerűsége.

Borítókép: Hadházy Ákos (Fotó: Bíró László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.