Az EP-választásra alakulhat meg Márki-Zay pártja

Az európai parlamenti választásra egy újabb párttal bővülhet a politikai paletta, miután Márki-Zay Péter saját politikai szervezetet hozna létre Hadházy Ákossal együtt. Hódmezővásárhely polgármestere egy tévéműsorban beszélt a pártalapítás lehetőségéről, a Magyar Nemzet megkeresésére pedig elismerte, hogy egyeztet Hadházyval, az új párt pedig már a 2024-es európai parlamenti választáson is megméretheti magát.

2022. 08. 11. 5:45
null
20220305 Hajdúböszörmény Márki-Zay Péter, ellenzéki miniszterelnök-jelölt Hajdúböszörményben tartott lakossági fórumot Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új párt jelenhet meg az ellenzéki térfélen, miután Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról beszélt: 

volt szó arról, hogy Hadházy Ákossal pártot alapítanak. A Magyar Nemzet érdeklődésére Márki-Zay megerősítette: valóban beszélgetnek Hadházyval erről. Kerestük Hadházy Ákost, hogy megtudjuk: ő is lehetségesnek tartja-e egy közös párt megalapítását, azonban a felvetést sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. Jelezte: Botorság lenne ma, 2022 augusztusában arról beszélni, hogy mi lesz 2024-ben az EP-választáson, olyan sok az ismeretlen tényező.

Továbbá Hadházy elmondta, hogy minden olyan politikai erővel kész együttműködni, amely valóban le akarja váltani a Fidesz rendszerét, és ezért hajlandó is tenni.

Megjegyzendő, hogy amikor májusban Márki-Zay először szóba hozta az új politikai formáció lehetőségét, Hadházy Ákos egy Facebook-posztban jelezte: nem csatlakozik politikus kollégája frissen alapított pártjához.

A hódmezővásárhelyi városvezető lapunknak elmondta, hogy a 2024-es európai parlamenti választáson – amit egy napon fognak tartani az önkormányzati választással – már elindulhatnak. Mint fogalmazott, „esélyes, hogy lesz egy nem tolvaj konzervatív párt”. Továbbá Márki-Zay Péter kérdésünkre közölte azt is, hogy

 a hiteles ellenzéki szereplők közül bárkivel együttműködnek, aki leváltaná a kormányt, egyedül a Demokratikus Koalícióval kizárt ez a kooperáció.

 Ez nem meglepő, hiszen – ahogy arról lapunk is beszámolt – hetek óta áll a bál Márki-Zay Péter és a DK között. Legutóbb a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnöke úgy vélekedett, hogy Gyurcsány nem akart kormányváltást, a DK-szavazókat a párt elnöke tudatosan ellene hangolta, és az a célja is teljesült, hogy a legnagyobb ellenzéki frakció vezetőjeként kerüljön be a parlamentbe. A Gyurcsány és Márki-Zay közti háború azután robbant ki, hogy néhány hete a hódmezővásárhelyi polgármester bejelentette: az MMM nem támogatja a Gyurcsány-párt jelöltjeit az időközi választásokon. Később Márki-Zay hangot adott annak a véleményének, hogy „Gyurcsány Ferenc hiteltelen és alkalmatlan”. Továbbá az MMM szerint nem lehet hiteles alternatíva egy olyan volt kormányfő, akinek „hatalma idején azonosítószám nélküli rendőrök földön fekvő ártalmatlan embereket rugdosnak és ütlegelnek.

Eközben Gyurcsány Ferenc tegnap megint arról értekezett a Facebook-oldalán, hogy „készülnek”. A DK vezér legutóbbi bejegyzésében úgy fogalmaz: 

Ilyen, amikor megérkezik a valóság. Végetek van. Mi meg készülünk.

A Fidesz-frakció reagált Gyurcsány bejegyzésére, amiben leírták: „a baloldal fűt-fát ígért a magyar embereknek, de csak adó- és rezsiemeléseket hozott a nyakukra. Kormányzásuk alatt se háború, se válság nem volt, mégis bedöntötték a gazdaságot.” Hozzátették: „A valóság Gyurcsány Ferenc őszödi beszédével érkezett meg, hazudtak »reggel, éjjel meg este«, ahogy azóta is”.

Borítókép: Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt Hajdúböszörményben tartott lakossági fórumot (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.