Új korszak köszöntött a képviselőkre

A Momentum egyébként is mélyülő válságát csak tovább rontja, hogy frakciója közel felének felfüggesztette mentelmi jogát az Országgyűlés – mondta lapunknak Nagy Ervin. A XXI. Század Intézet elemzője hangsúlyozta: bár nagyon fontos, hogy a képviselők szabad véleménynyilvánítását védi a mentelmi jog, az utóbbi években olyan mértékben süllyedt az ellenzéki honatyák politikai kultúrája, hogy érdemes lenne megvizsgálni, hol húzódnak a határok.

Bákonyi Ádám-Gabay Dorka
2022. 09. 28. 7:25
GELENCSÉR Ferenc
Budapest, 2022. július 4. Gelencsér Ferenc, a Momentum frakcióvezető-helyettese napirend előtt szólal fel az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 4-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendszerváltoztatás óta példátlannak nevezhető, hogy a Momentum tízfős frakciója közel felének, négy képviselőnek is felfüggesztette a mentelmi jogát az Országgyűlés. Mindez csak tovább rontja a párt egyébként is mélyülő válságát, hitelességi problémáit 

– mondta Nagy Ervin a Házban hétfőn történtekről, ahol Fekete-Győr András, Orosz Anna, Hajnal Miklós és Tóth Endre – illetve a DK-s Hegedűs Andrea – is elvesztette védettségét. A XXI. Század Intézet elemzője hangsúlyozta: a közvádas ügyben, hivatalos személy elleni erőszakkal vádolt Fekete-Győr András az első parlamenti felszólalásaival bizonyította, hogy a rutin és a tapasztalat hiánya mellett komoly intellektuális problémákkal, tájékozatlansággal is küszködik. – Az új elnök és frakcióvezető, Gelencsér Ferenc sem tudott új impulzust adni a pártnak, ha a hitelességet, a hozzáértést, a felkészültséget nézzük. De ennél is súlyosabb, hogy az a karakter, amit a Momentum megpróbált magáról közvetíteni, miszerint ők a fiatalos, tiszta, korrupciótól mentes, hozzáértő új nemzedéket képviselik, megbukott – fogalmazott az elemző. 

Azzal kapcsolatban, hogy a többi momentumos politikus mentelmi jogát magánvádas ügyben, rágalmazás miatt függesztette fel az Országgyűlés – mivel az ominózus rágalmak idején még nem voltak képviselők –, Nagy Ervin hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a képviselők szabad véleménynyilvánítása bizonyos keretek között védve van a mentelmi jog által. 

Az utóbbi pár évben viszont több ellenzéki képviselő is olyan súlyos vádakat fogalmazott meg, olyan botrányosan, trágár és közönséges módon viselkedett a szabad véleménynyilvánítás mögé bújva, ami súlyosan lezüllesztette a politikai kultúrát. Szerinte ezért az ilyen vállalhatatlan, képviselőkhöz méltatlan viselkedés miatt szükség lehet arra, hogy a jog is különbséget tegyen a politikai véleménynyilvánítás és a politikai kultúra lezüllesztése között.

 – Ez egy nagyon nehéz feladat a jogalkotó számára, de mivel több ellenzéki képviselő már sokszor az emberi méltósághoz való jogot is semmibe veszi, érdemes megfontolni a szigorúbb eljárást – mondta Nagy Ervin. 

Emlékezetes: az Országgyűlés júniusban 118 igen és 49 nem szavazattal, rendhagyó módon felfüggesztette Szabó Tímeának, a Párbeszéd társelnökének mentelmi jogát. Szabó ellen Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer egykori polgármestere tett feljelentést rágalmazás és becsületsértés vétsége miatt. A botrányairól elhíresült párbeszédes politikus korábban azt állította a Face­bookon egy videóüzenetében: Búsról és az egész Fideszről megint kiderült, hogy ők azok, akik pedofil-bűncselekményt követnek el. Szabó kijelentette azt is: teljesen egyértelmű tehát, hogy Bús Balázs bűnrészes ebben a pedofil-bűncselekményben. Az Országgyűlés mentelmi bizottsága – magánvádas ügyről lévén szó – a szokásoknak megfelelően azt javasolta a parlamentnek, hogy ne függessze fel Szabó mentelmi jogát. A Ház ezzel ellentétes döntése után Hargitai János azt hangsúlyozta: bár egyhangúlag elutasították a felfüggesztési indítványt, Szabó Tímea kijelentései olyan sértők a Fidesz közösségére, hogy a jövőben újra kellene gondolni ezt a gyakorlatot.

Jobbikos viszonyok

Feltehetően közpénzből bérelt lakást magának és jobbikos pártaktivista élettársának Gyöngyösi Márton pártelnök – állítja a Ripost, mely pár napja Molnár Enikő Facebook-bejegyzésére hivatkozva megírta: Gyöngyösit kitette a felesége otthonról, amikor neki viszonya volt a saját asszisztensével. A portál most azt írta, a hölgy nem pusztán Gyöngyösi asszisztense, hanem aktív politikus, aki a Jobbik ifjúsági tagozatának alelnökeként került az új pártelnök látókörébe. A hölgy, amint azt a Ripost jobbikos forrásai dokumentumokkal és fotókkal is alátámasztották, „végighaknizta Gyöngyösi Márton EP-kampányát. Esténként pedig – gyakorlatilag élettársi viszonyt létesítve – a közpénzből bérelt parlamenti álomlakásban, Budapest egyik legdrágább utcájában éltek együtt. A nyilvános parlamenti szerződés szerint az V. kerületi Falk Miksa utcában, a 7-es szám alatt, egy első emeleti, lift nélkül is könnyen megközelíthető – ez állítólag fontos szempont volt a lakás kibérlésekor – luxusapartman volt a közös otthonuk.”

A Ripost tudomása szerint a viszony után Gyöngyösi „a szeretőjéről kétségkívül gondoskodott”. Az ifjúsági tagozat alelnöke Egerben, Gyöngyösi Márton jó barátjánál, az egri polgármesternél, Mirkóczki Ádámnál lelt munkára – állítja a portál, hangsúlyozva: „A hölgy itt is közszereplőként dolgozott, akárcsak a Jobbik ifjúsági tagozatában, ő lett Mirkóczki sajtófőnöke, aki nyilvános fellépései során személyesen is képviselte a politikust.” A Ripost azt is állítja: néhány hónappal később egy portál arról cikkezett, hogy a jobbikos politikus hölgy és Mirkóczki Ádám egy párt alkottak. Gyöngyösi Márton úgy reagált a Ripost állításaira, hogy négy éve valóban volt egy házassági válságuk, amit néhány hónap alatt rendeztek, és azóta is boldog házasságban él a feleségével. –  A feleségemen kívül soha mással nem éltem együtt – tette hozzá. (G. D.)

Borítókép: Gelencsér Ferenc, a Momentum frakcióvezető-helyettese napirend előtt szólal fel az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén. Fotó: (MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.