Vége a vakációnak, ma becsengetnek a diákoknak

Ma elkezdődik a 2022/2023-as tanév, az állam pedig idén is ingyenesen biztosítja a tankönyveket a köznevelésben tanuló több mint 1,2 millió diáknak. A családoknak ennek ellenére jelentős kiadást jelent az iskolakezdés, a kollégiumért például nemcsak az egyetemistáknak, hanem a középiskolásoknak is fizetniük kell. A hallgatóknak a diákhitel vagy az ösztöndíjak nyújthatnak segítséget.

Szabó Réka Zsuzsanna
2022. 09. 01. 6:44
null
20210831 Körmend iskolakezdés, biztonságos közlekedés a gyalogosátkelőn. Képen: Köbli, Vass Ádám, Köbli Panka, Nagy Mira, Nagy Zóra Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe Fotó: Szendi Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatása szerint a 2022/2023-as tanévben az általános iskolákban várhatóan 720 ezer diák tanul, a középfokú intézményekben pedig 510 ezer fiatalt oktatnak majd. A pontos tanulói létszám adatait az októberi köznevelési statisztika zárása után lehet megmondani. A hatodik életévüket augusztus 31-ig betöltött gyermekek, azaz a tanköteles korúak száma több mint 97 ezer. A tankötelezettség kezdő időpontjának halasztására idén a szülők 21 353 kérelmet nyújtottak be, ezek közül az OH 20 712 helyt adó határozatot hozott.

A háború okozta energiaválság és a megnövekedett gyártási költségek ellenére a kormány idén is ingyenesen biztosítja minden, a köznevelésben és a szakképzésben tanuló fiatalnak a tankönyveket.

 A mintegy 4100 iskola idén 11,8 milliárd forint értékben rendelt köteteket, ebből 329 millió forintot költöttek speciális nevelési igényű gyerekeknek szóló taneszközökre. Az összesen 13 millió tankönyvet augusztus folyamán szállították ki az intézményekbe.

A Magyar Bankholding megbízásából készült, a közelmúltban megjelent reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a válaszadók többsége (62 százalék) a ruha- és cipővásárlásra költ a legtöbbet a tanévkezdéskor. Sokan (negyven százalék) vásárolnak ilyenkor új taneszközöket, füzeteket, írószereket, de az iskola utáni sporttevékenységek és a különórák, tanfolyamok finanszírozása is jelentősen megterheli a családi kasszát. A válaszadók 36 százaléka informatikai eszközök vásárlására fordít nagyobb összeget, 23 százalékuknak pedig a sportszerek és a sportruházat megvásárlása jelent extra kiadást. Nemcsak az egyetemisták, hanem a középiskolások között is vannak ugyanakkor olyanok (21 százalék), akik a lakhatásért is fizetnek, hiszen év közben kollégiumban élnek.

Idén 74 ezren nyertek felvételt a rendes és 6405-en a pótfelvételi eljárásban azok közül, akik a felsőoktatásban szeretnék folytatni tanulmányaikat. 

Számukra az ösztöndíjak, illetve a diákhitel nyújthat segítséget. 

Ha viszont egy nappali tagozaton már végzett fiatal nem tanul tovább és nem is áll munkába, akkor december 16-tól, vagyis a diákigazolvány lejárta utáni 46. naptól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, ami idén havonta nyolcezer forint.

ŐSZI ÉRETTSÉGI 

Szeptember 5-ig lehet jelentkezni az október–novemberi érettségikre, ahol a maturálók rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló, javító és előre hozott vizsgát tehetnek. Idén az írásbeli vizsgákat október 14. és 27. között tartják, az emelt szintű szóbeli vizsgák november 10. és 14., a középszintű szóbeli vizsgák november 21. és 25. között lesznek. Az érettségi vizsgákkal kapcsolatos további információk az Oktatási Hivatal honlapján olvashatók.

Boritókép: Több mint 1,2 millió iskolás kezdi meg az új tanévet (Fotó: Vas Népe/Szendi Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.