A gyermekek érdeke mindent felülír

– Segítő szakemberek vagyunk, akik mindig a legjobbat akarják a családoknak és az iskolában a gyerekeknek is – hangsúlyozta Patik Edit, a Magyar Védőnők Egyesületének (MAVE) szakmai alelnöke lapunknak a 17. Tanévnyitó iskola-egészségügyi konferencián. A kongresszuson olyan aktuális problémákat tárnak fel neves hazai előadók segítségével, amelyekkel koncentráltan foglalkozva könnyebbé válhat az iskola-egészségügyben dolgozók munkája. Idén többek között a gyermekkori fejfájás, a mindennapos testnevelés hatásai a köznevelésben és a pszichoaktív, iskolai szerhasználat is az előadások témáit gyarapították.

Domján Anikó
2022. 08. 26. 17:18
Fotó: Mészáros János Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon sokat segít a konferencia az iskolában dolgozó védőnőknek és iskolaorvosoknak, hiszen olyan témakörökre fókuszálhatunk, amelyekről ritkán beszélünk vagy amelyekről keveset tudunk. Az itt elhangzó részletes információknak hála a kolléganők könnyebben tudják végezni a munkájukat a mindennapokban

 – hívta fel a figyelmet a tanévnyitó iskola-egészségügyi konferencia fontosságára Patik Edit, a MAVE szakmai alelnöke.

A konferenciát 17. alkalommal rendezték meg, hogy segítsék az iskola-egészségügyben dolgozók közös gondolkozását, megbeszéljék az aktuális problémákat és megismerjék a sikeres, hatékony szakmai és szakmaközi gyakorlatot neves, hazai előadók közreműködésével.

A Szakmai Továbbképző Konferencia szervezője a Magyar Védőnők Egyesülete 31 évvel ezelőtt alakult, hogy országos szinten támogassa a védőnők szakmai tevékenységét, a lakosságot, különösen a gyermeket váró és nevelő családokat, valamint magas színvonalon láthassák el a nevelési és oktatási intézményekben tanuló gyermekeket és fiatalokat.

Céljuk továbbá, hogy javítsanak a magyar lakosság életminőségén, hozzájáruljanak a védőnői hivatás társadalmi elismertségének növeléséhez. Ehhez nyújt jelentős szakmai segítséget az évről évre megrendezett szakmai konferencia.

Ahogyan arról Patik Edit iskolavédőnő, szakmai alelnök a lapunknak adott interjúban beszámolt, az elmúlt időszak statisztikai adatai alapján csaknem négyszáz betöltetlen védőnői körzetet tartanak számon napjainkban Magyarországon. Elmondta: közel ötezer védőnő van hazánkban, ebből tudomásuk szerint 4400-an dolgoznak aktívan, tehát tíz százalék hiányzik a rendszerből, és ez komoly kihívást jelent számukra. Mint mondta: egyes főállású iskolai védőnőkhöz ezer gyermek tartozik és ez a szám helyettesítés esetén a kétezret is elérheti.

– Harminchat éve vagyok a pályán és azt tapasztalom, hogy egyre több olyan elváltozást találunk a gyerekeknél, amelyeket korábban csak tankönyvben láttunk – fogalmazott a védőnő, majd hozzátette: van egy iskolám, ahol szinte minden sok ritka betegség előfordul, de olyan intézmény is, ahol a pszichés állapotok okoznak problémákat.

Az idei konferencián is számos aktuális problémáról tartottak előadást, köztük a gyermekkori fejfájás kezelésének fontosságáról, az Európában egyedülálló mindennapos testnevelés jelentőségéről, a pszichoaktív szerek használatának megelőzéséről, de a digitális tudatosságról és a szexuális szocializációról is.

– Egy-egy elváltozást kísérnünk és menedzselnünk kell. Ma már rengeteg a normálistól eltérő problémát megnevezünk: minden évben, minden évfolyamban van legalább egy teljesítmény kényszeres, pánikbeteg gyermek, akit korábban lehet, hogy csupán hisztisnek neveztünk volna. Ilyenkor azonnal futunk, hogy megnyugtassuk őt és az osztályt is. De előfordulnak rosszullétek, balesetek is – idézte fel Patik Edit a kirívóbb eseteket.

Arról is beszélt az iskolavédőnő, hogy nehéz behatárolniuk, hogy lelki, mentális vagy fizikai megbetegedésekről van-e szó, ugyanis sokszor fizikai tünetekkel jelentkeznek a lelki problémák, és csupán a beszélgetések során derül ki, hogy a gyermeknek pszichés problémája van, akit ilyenkor tovább tudnak küldeni az iskolapszichológushoz. Mint mondta, az iskolapszichológusokkal és a pedagógusokkal is remek az együttműködésük. Úgy fogalmazott:

a gyermekek érdeke mindent felülír, ahol jó a viszony az iskola és a védőnők között, ott szárnyalni lehet.

Patik Edit hangsúlyozta, ők azért vannak, hogy a gyerekek jólétét biztosítsák.

Értő figyelemmel, nyitott füllel kell járni, hogy kigyulladjon a piros lámpa. Meg kell hallanunk azt az egy mondatot, amely a segélykérést jelenti. Védőnőként a szűrővizsgálatok során több időnk van beszélgetésre, mint egy háziorvosnak. Olyan ügyeket tárhatunk fel ilyen alkalommal, amelyből például legutóbb egy hároméves gyámügyi folyamat lett. Folytatjuk amit a területi védőnő elkezdett, továbbá a szűrővizsgálatok alkalmával beszélgetünk a gyerekekkel: előfordul, hogy egy gyermeknek szűrővizsgálata egy órán át tart

 – ismertette a MAVE szakmai alelnöke.

Kiemelte: iskolakezdéskor rengeteg a munkájuk, hiszen szeptemberben és októberben az általános iskolákban meg kell szervezni és előkészíteni a védőoltások beadását, a tetűszűrés is kiemelt feladatuk, de a szakmunkás iskolákban az alkalmassági vizsgálatok lebonyolítása is az iskolavédőnői szűrővizsgálatok része. Patik Edit arról is beszámolt, hogy ez az egész tanév megszervezésének időszaka is: egyeztetniük kell az iskola vezetésével, az iskolaorvossal, pszichológussal, hogy milyen egészségnövelő előadásokat szeretnének felajánlani, milyen egészség-és fenntarthatósági hetekbe tudnak bekapcsolódni. Egyeztetni kell a szűrővizsgálatok tanév alatti menetét is.

– Nem ellenőrző funkciót látunk el, tényleg segítő szakemberek vagyunk, és mindig a legjobbat akarjuk a családoknak és az iskolában a gyerekeknek is. A védőnő ma, Magyarországon az egyetlen olyan szakember aki kifejezetten  a prevenció szakembere

 – hívta fel a figyelmet az iskolavédőnő. 

Borítókép:  Illusztráció (Fotó: MTI/Mészáros János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.