időjárás 11°C Emőke 2023. március 23.
logo
A rendőrséggel együttműködve reggel és délután fokozottan ellenőrzik a tanintézmények környékét

Iskolakezdés: a polgárőrök egy hónapig segítik a diákok közlekedését

Szemán László János
2022.08.30. 12:36 2022.08.30. 13:38
Iskolakezdés: a polgárőrök egy hónapig segítik a diákok közlekedését

Kezdődik a tanítás. A polgárőrök az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kiemelt figyelmet fordítanak az iskolák és óvodák környékén a gyermekek biztonságára.

Fokozott szolgálattal készül a tanévkezdésre a polgárőrség – mondta el lapunknak Bakonyi Ágnes, az Országos Polgárőr Szövetség sajtófőnöke. 

Kifejtette: a polgárőrök az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is kiemelt figyelmet fordítanak az iskolák és óvodák környékén a gyermekek biztonságára. 

Ennek érdekében a rendőrséggel együttműködve a reggeli és a délutáni órákban fokozottan ellenőrzik a tanintézmények környékét. Segítsenek a forgalomirányításban, a gyalogátkelőhelyek biztonságos használatában, a gyermekek ellen irányuló jogsértő cselekmények megakadályozásában, és erősítik a drogprevenciós járőrszolgálataikat.

Azon településeken, ahol nincs oktatás, a polgárőrök fokozottan figyelik a tömegközlekedési eszközök megállóit az iskolába induló vagy onnan érkező gyermekek biztonsága érdekében.

A Polgárőrség az intenzív jelenlétet egy hónapig mindenképpen fenntartja az iskolák és óvodák környékén, de van olyan település, ahol az egész tanévben reggel és délután is jelen vannak a polgárőrök az intézmények közelében.

Az OPSZ Közlekedésbiztonsági és baleset-megelőzési tagozata külön programot is indított – „Egy iskola egy polgárőr” mozgalom – a diákok biztonságának megőrzésére, a balesetmegelőzés érdekében.

A tagozat célkitűzése a magyarországi közlekedésbiztonsági helyzet erősítése, illetve a polgárőrség társadalmi elismertségének, imázsának további növelése, amely cél eléréséhez szükség van újabb és újabb ötletek, javaslatok, újszerű megoldások megvitatására, s ha ezen elemek életképesnek bizonyulnak, akkor feladat ezek bevezetésének segítése, alkalmazásának támogatása, hogy ezzel is szélesítse a baleset-megelőzés eszköztárát.
A polgárőrség sajátos civil státusából adódóan általánosságban az alábbi területeken és aktivitásokkal tud segítséget nyújtani ahhoz, hogy megpróbálják a közlekedők magatartását a jó, a pozitív irányba elmozdítani, és ezzel hozzájáruljanak a balesetek számának csökkenéséhez, valamint javítsák a közlekedők biztonságérzetét.

Ezen célok eléréséhez alapvetően a következő eszközeik vannak:

– Megjelenés a közúti ellenőrzések során (korlátozottan önállóan, rendészeti szervekkel közösen, közlekedési hatósággal, közút kezelőjével).

– Propaganda, tájékoztatás a közlekedők részére.

– Óvodai, általános iskolai képzés – közlekedési ismeretek átadása („Egy iskola egy polgárőr” mozgalom).

– Tréningek szervezése különböző közlekedői célcsoportoknak.

Itt a BRFK négy közlekedésbiztonsági tanácsa a tanévkezdésre:

  • Ha autóval viszik gyermeküket iskolába, mutassanak példát azzal, hogy bekötik a biztonsági övet, és gyermeküktől is követeljék meg ugyanezt.
  • Időben induljanak el, figyelembe véve az ilyenkor megnövekvő forgalmat.
  • Ha a kisebb gyerek tömegközlekedéssel vagy gyalog megy iskolába, eleinte kísérjék el, gyakorolják be az útvonalat, és ismételjék át az alapvető közlekedési szabályokat.
  • A mobiltelefonálás járművezetés közben tilos, de a gyalogosok számára is veszélyes lehet, ha valaki az úttestre lépéskor belefeledkezik a készülékbe vagy a zenétől nem hallja a közeledő autókat. Beszélje meg gyermekével, hogy ilyenkor tegye el a mobilt és vegye ki a fülhallgatót!

Borítókép: az iskolákhoz vezető gyalogátkelőhelyeket is biztosítják a polgárőrök (Fotó: OPSZ)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.