„A kormány legfontosabb feladatának tekinti, hogy megvédje a magyar családokat és a vállalkozásokat”

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszolt Karácsony Gergely főpolgármester nyílt levelére.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook/Gulyás Gergely2022. 10. 10. 15:25
null
20220421 Budapest Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

–Az idei évben a kormány legfontosabb feladatának tekinti, hogy megvédje a magyar családokat és a magyar vállalkozásokat a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt kialakult energiaválság következményeitől – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter közösségi oldalán Karácsony Gergely főpolgármester Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelére válaszul.  Gulyás Gergely kifejtette: 

– Ezért a háztartásoknak – köztük a budapesti polgároknak is – havi 181 ezer, évente több mint kétmillió forint erejéig rezsitámogatást biztosítunk. Ez Európában a legnagyobb mértékű családoknak nyújtott rezsitámogatás. 

Mint írja, a kormány ezenkívül további fűtéstámogatást biztosít a nagycsaládosok részére, valamint tűzifa- és barnakőszénprogramot indított. –Magas infláció mellett is biztosítjuk a nyugdíjak értékállóságát, visszaadtuk a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat és idén is fizetünk nyugdíjprémiumot legidősebb honfitársainknak. Az értékálló nyugdíjak és a családtámogatások nagy mértékben hozzájárulnak az önkormányzatok szociális ellátási feladatainak mérsékléséhez– emelte ki Gulyás Gergely.  

A miniszer hangsúlyozta azt is: a magyar kormány számára kiemelt jelentőségű a munkahelyek védelme, ezért segítjük a bajba jutott vállalkozásokat is. – Támogatási programot indítottunk az energiaintenzív feldolgozóipari kis- és középvállalkozásoknak. 

Több mint kétszázmilliárd forinttal fogjuk támogatni energiakiadásaikat és energiahatékonysági beruházásaikat. A kormány aktívan dolgozik a gyármentő program részletein és szükség esetén újabb munkahelyvédelmi akciótervvel áll elő.

Hozzátette: ezekkel a programokkal a kormány nemcsak a munkahelyeket védi meg, hanem a gazdaság működésének támogatásával az önkormányzati adóbevételeket is.

Az elmúlt években a baloldal, ezen belül ön és pártja, sőt a főváros közpénzből fizetett brüsszeli képviselői következetesen elutasították az atomenergiát, mindenhol – így Brüsszelben is – mindent megtettek, hogy az energiabiztonságot szavatoló paksi bővítést megakadályozzák, míg most ön a paksi áramban rejlő rendkívüli lehetőségekről és az atomenergiából kinyerhető olcsó energiáról írt levelet. Mivel az önök által minden eszközzel gáncsolt paksi bővítés még nem készült el, a most működő paksi blokkok Magyarország éves áramfogyasztásának mintegy harmadát fedezik. Az olcsó paksi áram teszi lehetővé, hogy a magyar családok az Európai Unió legalacsonyabb áramdíját fizessék

– emelte ki válaszában a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki hangsúlyozta azt is, hogy a fennmaradó energiaigényt a paksi áram sokszorosáért termelő egyéb erőművekből, illetve importból kell fedezni. – Ezért az ön kérésének teljesítése – mely a háztartások helyett az önkormányzatoknak biztosítaná a paksi áramot – a rezsicsökkentés megszüntetésével járna, amit a kormány elutasít. Kiemelte továbbá, hogy

az önkormányzatok költségvetési helyzetének felmérése és a megnövekedett energiaköltségekkel kapcsolatos tárgyalásokra a kormány miniszteri biztost nevezett ki.

– Főpolgármester úr is láthatja, hogy a háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság elleni küzdelem, a családok és a munkahelyek védelme óriási terhet ró az országra. Ez az idei évben 1500 milliárd forint többletkiadást jelent a központi költségvetésnek, míg a jövő évben a mai kalkulációk alapján 2500 és 3000 milliárd forint között lehet e költségek mértéke. Ennek megfelelően minden felajánlást köszönettel fogadunk a leggazdagabb önkormányzatok – így a főváros – részéről, amellyel hozzá tudnak járulni a magyar családok és munkahelyek megvédése érdekében létrehozott rezsivédelmi alap forrásaihoz – tette hozzá a miniszter.

A főpolgármester egy nappal ezelőtt intézett nyílt levelet a közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelyben többek között azt írta, hogy a magyar települések veszélybe kerültek és nemzeti energiacsúcs összehívására szólított fel. 
A nyílt levelet a főpolgármester mellett mások többek között több baloldali polgármester, köztük Botka László (Szeged), Márki-Zay Péter (Hódmezővásárhely) és Péterffy Attila (Pécs) írták alá. 

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Kormányinfót tart (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.