DatAdat-ügy: a DK EP-képviselőinek kifizetőhelye is Szegiben működik

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőinek a kifizetőhelye is arra a címre van bejegyezve, ahol az adónyomozók rátaláltak a baloldal kampányát bonyolító DatAdat könyvelésére – derítette ki a Magyar Nemzet. A Bajnai Gordon nevével fémjelzett cégcsoport gyanús ügyeletei miatt az adóhatóság mellett a rendőrség is nyomoz. A DatAdat ügyvezetője szerint minden jogszabályt betartottak.

Munkatársunktól
2022. 10. 25. 6:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A költségvetési csalás gyanúja miatt eljáró Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói Szegiben, egy háromszáz lelket számláló településen bukkantak rá a DatAdat Professional Kft. könyvelésére. A helyszínre magyarázatot adhat, hogy a cég könyvelését az a Tóth Józsefné végzi, akinek a borsodi településen is van irodája, méghozzá az Alkotmány út 4. szám alatt. 

A cégadatokban kutakodva hamar meg lehet találni azokat a vállalkozásokat, amelyek a szóban forgó címmel kapcsolatba hozhatók. 

Ilyen például a Legal and Finance Kft., amely éppen erre a címre van bejegyezve, és amelyben Tóth Józsefné éveken keresztül ügyvezetői tisztséget töltött be. 

A társaság jelenleg a Hydra Holding & Management Kft. érdekeltségébe tartozik, a valódi tulajdonos pedig nem más, mint Bihari Dalma, aki 22 évvel fiatalabb, és ugyanazon a szerencsi címen lakik, mint Tóth Józsefné, így feltehetően a DatAdat könyvelőjének a lánya.

Az ügy pikantériája, hogy a Legal and Finance tulajdonképpen nem más, mint a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció uniós politikusainak a kifizetőhelye. EU-s adatlapján képviselőtársaihoz hasonlóan Dobrev Klára is az említett céget tüntette fel a tevékenységgel összefüggésben. A kifizetőhelyek egyébként olyan természetes vagy jogi személyek, akik vagy amelyek az adott tagállamban megfelelő engedéllyel rendelkeznek ahhoz, hogy a képviselő által kötött munka- vagy szolgáltatási szerződésekkel kapcsolatos adó- és társadalombiztosítási ügyeket szakszerűen intézzék. 

 

Röviden összefoglalva tehát elmondható, hogy a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat-csoport könyvelését ugyanaz a személy végzi, akinek a családi cége a DK-s európai parlamenti képviselők kifizetőhelye. A szálak tehát vélhetően egy valódi bizalmi ember, Tóth Józsefné miatt futnak össze Szegiben.

Az üggyel összefüggésben a Telex.hu megkereste Bajnai Gordon volt kabinetfőnökét, Szigetvári Viktort, aki jelenleg a DatAdat ügyvezetője. „Cégünk alapítása óta nagyon elégedettek vagyunk könyvelőnk munkájával, aki hozzánk hasonlóan minden jogszabályt betartva végzi a tevékenységét” – jelentette ki Szigetvári.  

Mint köztudott, a NAV már két alkalommal tartott kutatást a DatAdat-ügyben. A cégcsoport ügyletei miatt az adóhatóság költségvetési csalás miatt rendelt el nyomozást. A NAV gyanúja szerint a DatAdat Professional Kft. 2020-ban illegális módon csökkentette a fizetendő adóját, és a cég valótlan tartalmú nyilatkozatot tett bevallásában, így a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozhatott.  

A DatAdat-ténykedés miatt nemcsak a NAV, hanem a rendőrség is nyomoz, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság pedig ugyancsak vizsgálódik. Emlékezetes, a 2022-es kampányban a baloldal hozzávetőleg egymillió választót érhetett el telefonhívásokkal, sms-üzenetekkel, de fölmerült a gyanú, hogy az akciót lopott adatbázisok felhasználásával hajtották végre, hiszen olyan kormánypárti szimpatizánsok is kaptak hívásokat Márki-Zayéktól, akik bizonyosan nem adták meg nekik a telefonszámukat. 

Az eset után a gyanú a DatAdatra terelődött, mivel maga a baloldal miniszterelnök-jelöltje is elismerte, hogy Bajnaiék cége dolgozott a kampányán. A DatAdat hevesen tagadta, hogy érintett lett volna az ügyben. 

Azóta az is kiderült, hogy a baloldal kampányát ismeretlen eredetű amerikai forrásokból finanszírozták, egy Action for Democracy nevű szervezeten keresztül, amelynek igazgatója az a Korányi Dávid, aki korábban éppen Bajnai Gordon főtanácsadója, majd kül- és biztonságpolitikáért felelős szakállamtitkára volt. Korányi 2019-ben Karácsony Gergelynek is főtanácsadója lett, amíg a főpolgármester vissza nem vonta megbízatását, miután kínossá vált, hogy a New Yorkban luxuskörülmények között élő férfi „távmunkában” dolgozik. 

Ma már tudjuk, hogy Korányiéknak közel kétmilliárd forintot sikerült becsatornázniuk a baloldal 2022-es kampányába, és ebből az összegből fizette ki Márky-Zay Péter, Bajnai és társai DatAdatját is. Mindez pedig felveti a tiltott kampányfinanszírozás gyanúját, és jelentős nemzetbiztonsági kockázatot is jelent. 

Köztudott az is, hogy lehetséges, nem az idei volt az első alkalom, amikor amerikai pénzből kampányolt Magyarországon a baloldal. Korányi ugyanis már a 2019-es önkormányzati választásokra is szerezhetett forrásokat Karácsony Gergelyék 99 Mozgalom nevű, ismeretlen eredetű pénzből működő szervezete számára. A DatAdat pedig már ekkor megjelent a baloldal kampánya mögött, amiről az Index.hu korábbi cikke szerint a szocialista extitokminiszter, Ficsor Ádám úgy fogalmazott: „12 kampányban dolgoztunk azon a választáson, és közülük 12 polgármester nyert. Ez nagy győzelem volt.”   

A DatAdat-ügyhöz kapcsolódó hír az is, hogy feljelentéskiegészítést tett a NAV-nál Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő az ellenzéknek juttatott amerikai pénzek és a DatAdat-botrány legújabb fejleményeivel összefüggésben. 

Budai azért fordult ismét a hatósághoz, mert a DatAdat kétmilliárd forintot zsebelt be a választást megelőző tizenkét hónap alatt, de a társaság saját beszámolója szerint szinte teljes bevételük gyorsan el is tűnt, mivel 1,8 milliárd forintot költöttek el úgynevezett eladott (közvetített) szolgáltatásokra.

Borítókép: 2009. április 14.: Bajnai itt kormányfőjelölt, mellette Szigetvári Viktor, a leendő kabinetfőnöke (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.