Omladozó falak, semmi mozgás, a Mediaworks megtalálta azt az épületet, ahol a NAV rábukkant a DatAdat könyvelésére + videó

Egy borsodi településen, Szegin találta meg a NAV a DatAdat könyvelését. A Mediaworks stábja megtalálta azt az épületet, ahol a Bajnai Gordonhoz köthető adatkezelő cégcsoport könyvelése készülhetett. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás gyanúja miatt indított nyomozást a DatAdattal szemben. A Bajnai Gordon volt miniszterelnökhöz és egykori titokminiszteréhez, Ficsor Ádámhoz köthető cégcsoport azért lett gyanús, mert 2020-ban félmilliárdos bevételnövekedésre tett szert.

Munkatársunktól
2022. 10. 24. 17:51
Bajnai Gordon
Csongrád, 2014. március 20. Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt-PM szövetség vezetője beszél a csongrádi művelődési házban tartott lakossági fórumán 2014. március 20-án. MTI Fotó: Ujvári Sándor Fotó: Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NAV korábban kiadott közleményéből az derül ki, hogy a DatAdat a törvényi előírásokat megszegve nem bejegyzett székelyen működött. Sőt, a cég vezetői telefonon sem mondták meg a társaság tényleges működési helyét.

Sajtóhírek szerint, az üggyel összefüggésben szeptember 27-én egy Szegin található épületben tartottak házkutatást. 

A Mediaworks stábja felkereste a kevesebb mint 300 fős kis települést, ahol egy uniós forrásból felújított, bár omladozó épület lehetett az, ahol a DatAdat könyvelését megtalálták a nyomozás során. Az ingatlanon csengő sincs, a stáb ottjártakor pedig zárt ajtókkal találkozott, de még a környéken sem volt semmiféle mozgás. A NAV korábban a következőket írta a helyről egy közleményében:

Végül a szükséges iratok jelentős részét a könyvelést végző egyéni vállalkozó be nem jelentett irodájából sikerült lefoglalnia a nyomozóknak.

A DatAdat a 2022-es választási kampányban került a figyelem középpontjába, hiszen segítették Márki-Zayék kampányát. Nagyjából egymillió választót értek el telefonhívásokkal, sms-ekkel. Felmerült a gyanú, hogy az akciót lopott adatbázisok felhasználásával hajtották végre. Mint kiderült, az ellenzék kampányához külföldről közel kétmilliárd forint érkezett egy Action for Democracy nevű szervezeten keresztül. Márki-Zay szerint a DatAdathoz is kerültek külföldi pénzek. Ez azért izgalmas, mert az Action for Democracy magyarországi vezetője az a Korányi Dávid, aki korábban Bajnai főtanácsadója volt.

Borítókép: Bajnai Gordon (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.