Sikertelenül próbál forradalmat gerjeszteni a baloldal

Tanártüntetésnek indult, baloldali demonstrációvá változott az október 23-i megmozdulás. A baloldal az utóbbi időben sorra igyekszik kisajátítani a különböző társadalmi ügyek melletti kiállást, így próbálva hergelni a kormány ellen és javítani az alacsony támogatottságán. Pálfalvi Milán, a Nézőpont Intézet elemzője szerint a baloldal aktuálpolitikai céljaihoz használja fel az utcai akciókat, amelyeket új elemekkel bővített.

2022. 10. 26. 5:50
pedagógus tüntetés Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi években nincs könnyű dolguk azoknak, akik valamilyen vélt vagy valós sérelmük miatt utcára vonulnak. A hazai baloldal ugyanis bármilyen ügyről legyen szó, előbb-utóbb feltűnik a tiltakozók soraiban, kisajátítva a különböző társadalmi ügyeket, és saját szimpatizánsaiként hivatkozva a demonstrálókra. Nem volt ez másként az október 23-i tanártüntetésen sem, amelyre – noha politikamentes tiltakozásként volt meghirdetve – ismét rátelepedett a baloldal.

Dobrevék akcióban

Az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete október 23-án Szolidaritási tüntetés a tanárainkért címmel szervezett megmozdulást Budapesten, a demonstrációra pedig azonnal rácsatlakoztak a baloldali politikusok.

A rendezvény egy politikai nagygyűlés minden külső jegyével rendelkezett, a tüntetők azonban a kormányellenes és különböző trágár jelszavak skandálása mellett arra már nem igazán tudtak válaszolni, hogy mégis milyen téren és milyen jellegű változást szeretnének, a tanárok béremeléséről pedig szinte egy szó sem esett.

A megmozduláson ott volt Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyékminiszter-elnöke, Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke, Karácsony Gergely főpolgármester, de nem hiányozhatott Márki-Zay Péter, a baloldal közös bukott miniszterelnök-jelöltje sem, aki korábban Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy az ellenzéknek ott kell lennie a tanárok mellett megszervezett demonstráción.

Sorosék is beszálltak

A tüntetés egyik érdekessége volt, hogy

megjelentek a Soros-hálózat fő zászlóhajójának, az Amnesty International szervezetének a képviselői is. Soros emberei összehangoltan terelték, irányították a tüntetésen részt vevő embereket, ami szintén azt bizonyítja, hogy tudatos, előre megtervezett akcióról volt szó.

A megmozdulás leginkább megosztó szereplője azonban kétségkívül Pankotai Lili volt. A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium végzős hallgatója egy slam poetry-re emlékeztető, obszcén szavakkal tűzdelt „művet” adott elő. Másnap az iskola elhatárolódott a diáklány „felszólalásától”. A Nyisztor Zsolt igazgató által aláírt nyilatkozat szerint messzemenően elutasítják annak minden, a keresztény értékekkel össze nem egyeztethető tartalmát és narratíváját.

Sokak szerint Pankotai Lili a baloldal új Nagy Blankája. Emlékezetes: a Momentumot és a DK-t is megjárt baloldali aktivista először 2018-ban került a hazai közélet figyelmének a középpontjába, amikor egy kecskeméti tüntetésen nyomdafestéket nem tűrő stílusban szólalt fel. Úgy tűnik, maga Nagy Blanka is érti a kettejük közötti párhuzamot, így gondolja, ugyanis egy „tanmesét” írt Pankotai Lilinek, amelyben kiállt mellette.

Gyurcsány rossz példája

– A felforgatás, amit az ellenzék az utcán is alkalmaz, régóta ismert módszer a baloldal részéről – mondta el megkeresésünkre Pálfalvi Milán. A Nézőpont Intézet elemzője emlékeztetett, nem volt olyan választási év az elmúlt ciklusok alatt, amikor ne tomboltak volna a baloldali indulatok. Azonban meglepően új elemek jelentek meg az utóbbi időben: mások megbotránkoztatása nagy nyilvánosság előtt, a trágárság, a politikai ellenfél megalázása – jegyezte meg az elemző.

Pálfalvi Milán szerint a magyar politikatörténetben elsőként Gyurcsány Ferenc adott rossz példát a fiataloknak a trágár őszödi beszéddel. Ennek eredménye, hogy néhány éve Nagy Blankát engedték mikrofonhoz vállalhatatlan mondataival, most pedig Pankotai Lilit használták fel, hogy útszéli hangnemben adjon súlyt a felheccelt tömeg szubjektív érzéseinek – fogalmazott.

– A baloldal forradalmat próbál gerjeszteni, hogy külföldi megbízójának tetszelegjen – hangsúlyozta az elemző, hozzátéve, a hatalmat azonban ilyen módon sem tudná megkaparintani, hiszen az utcai akciók csak egy rétegnek szólnak, akiket viszont a DK használ fel aktuálpolitikai céljaihoz. Azok, akik saját érdekükben tanárként, vagy velük szolidaritást vállalva fejezték ki, hogy szerintük szükség van a pedagógus-béremelésre, a céljukat már elérték: a költségvetés ugyanis számol ezzel a tétellel. Mindenki más, csak a balhé lehetőségét keresi az utcán – szögezte le Pálfalvi.

„Utcára magyar!” – idézte az elemző Dobrev Klára szavait október 23. kapcsán. Ennek véleménye szerint azért van rendkívül cinikus üzenete a DK árnyékkormányának árnyékminiszter-elnökétől, mert éppen az ő pártjának vezetője, Gyurcsány Ferenc volt az, aki 2006-ban az őszödi kormányüdülőben miniszterelnökként azt mondta: „Lehet tüntetni a Parlament előtt. Előbb-utóbb megunják, hazamennek.”

 

Az MSZP tagadna

Bár az MSZP igyekszik leplezni, az ifjúszocialisták is mozgósítottak a vasárnapi tüntetésre. Az InfoRádióban hétfőn az MSZP mindkét elnöke arról beszélt, hogy a szocialisták nem mozgósítottak a vasárnapi balos tüntetésre, azonban a Drót.infó birtokába került egy e-mail, ami cáfolja őket. Mikor az adás során Kunhalmi Ágnestől megkérdezték, hogy „de beszállnak a szervezésbe?”, az volt a határozott válasza, hogy „dehogy, dehogy, dehogy”, majd hozzátette, hogy „ez a Fidesz-kormány propagandisztikus  hazugsága”. A Drót.info birtokába került e-mailt több száz baloldali szimpatizánsnak küldte ki az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas, amelyben az október 23-i tüntetésre mozgósítanak. Úgy tűnik, a civil máz 48 óráig sem tartott ki.

Borítókép: Tanártüntetés (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.