időjárás 20°C Benedek 2023. március 21.
logo

Varga Judit: A magyar összetartozást is ünnepeljük

Magyar Nemzet
2022.10.24. 08:10 2022.10.24. 14:32
Varga Judit: A magyar összetartozást is ünnepeljük

Október 23-án a magyar összetartozást is ünnepeljük, azt, hogy éljünk magyarként bárhol a világban, az 1956-osok bátorsága és hazaszeretete összeköt minket – jelentette ki az igazságügyi miniszter a New Jersey-beli magyarok ünnepi megemlékezésén, Passaic városában vasárnap.

Varga Judit a Szent István magyar katolikus templom szentmiséje után tartott ünnepségen hangsúlyozta, hogy akik elmenekültek és szétszéledtek a nagyvilágban, azok számára a templomok voltak a mentsvárak, ahol közösséggé tudtak kovácsolódni. Az erős közösségek korunk viharaiban is erős támaszai maradnak a nemzetnek – fogalmazott a miniszter. Emlékeztetett, hogy Passaic városának Szent István római katolikus magyar plébániája több száz magyart fogadott a forradalom után.

Varga Judit beszédében arra is kitért, hogy a magyarokat a szabadságvágy mellett leginkább a békére való törekvés határozza meg, mert a keresztény szabadság eszméjének legfontosabb pillére a béke. 

 

Ez a magyar törekvés pedig talán soha nem volt annyira értékes, mint napjainkban

 

– mutatott rá.

Kijelentette, hogy a Magyarország szomszédságában zajló fegyveres konfliktus miatt – a történelmi tapasztalatok alapján is – a magyarok azok, akik legőszintébben mondhatják ki: békét akarnak. A magyaroknak most mindenkinél higgadtabban és erélyesebben kell kitartaniuk álláspontjuk mellett, nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világban.

 

Ki kell mondanunk: azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat követelünk – fogalmazott az igazságügyi miniszter. Az Ukrajnával való szolidaritás keresztény kötelességünk, ahogy a békére való törekvésünk is – tette hozzá, és hangsúlyozta, hogy Magyarország elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, ugyanakkor a leghatározottabban elítéli az orosz agressziót minden fórumon.

 

A miniszter az ünnepség után Takács Szabolcs washingtoni magyar nagykövettel és Pásztor István New York-i magyar főkonzullal megkoszorúzta az 1987-ban felavatott 1956-os magyar szabadságharcos emlékművet Passaic város emlékparkjában.

Az ünnep előestéjén, New Yorkban a magyar főkonzulátuson rendezett eseményen Varga Judit a többi között megemlékezett a közelmúltban elhunyt Wittner Máriáról, a szabadságharcosról és a megtorlás áldozatáról. Kijelentette, hogy Wittner Mária élete és a rendszerváltozás utáni szerepvállalása igazolta, törekedni kell arra, hogy ’56 szellemisége a mindennapok része maradjon.

A főkonzulátus dísztermében az 1956-os forradalomról szóló fotókiállítás látható, és megtekinthető egy 1957. októberi meghívó, amellyel egy évvel a forradalom után a New Yorkban élő magyarokat várták megemlékezésre.

Az 1956-os forradalom után az országból elmenekülők közül legtöbben, több mint 35 ezren az Egyesült Államokban telepedtek le.

Borítókép forrása: Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldala

 

A magyar október

Amerikai október

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.