A rengeteg csapadék árhullámokat okozott a Tiszán és mellékfolyóin

A vízgyűjtőkön az elmúlt két napban hullott csapadék árhullámokat indított el a Tiszán és mellékfolyóin, de emelkedett a Balaton és Velencei-tó vízszintje is – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság vasárnap az MTI-vel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 18. 13:26
null
Szolnok, 2021. október 15. Hosszú horgászbotot a víz fölé tartó sporthorgász próbál szerencsét a szolnoki Tisza-partról. Jobbra a folyón átívelõ 444 méter hosszú - ezzel Közép-Európa leghosszabb gyaloghídja - Tiszavirág híd, amely a Tiszai hajósok terét köti össze a Tiszaligeti Termálstrand és Élményfürdõvel. A gyalogoshídon kerékpárút is kialakításra került. A hidat Szolnok egyik jelképeként tartják számon, illetve a tiszavirágot mintázza. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tiszán és mellékfolyóin egyes szakaszokon az elsőfokú készültséget vagy azt meghaladó vízszint is kialakulhat az ár levonulásával. A decemberben eddig érkezett csapadék már a magyarországi nagy tavak átlagvízállásán is megmutatkozik: emelkedett a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is. A következő napok időjárása ugyanakkor nem ígér számottevő utánpótlást.

Az elmúlt 48 órában jelentős mennyiségű csapadék hullott a Felső-Tisza vízgyűjtőjén – Kárpátalján átlagosan 50 milliméter, helyenként akár a duplája is –, míg az országban és Erdélyben 25–35 milliméter eső esett. 

Mindez a magyarországi folyókon kisebb-nagyobb vízszintemelkedést okozott. A gyorsan levonuló árhullámok a Tiszán Tiszabecsnél és a Tarnán elsőfokú készültség feletti vízállásokat eredményeztek.

A következő napokban a Tisza további szakaszain, valamint a Túron, a Krasznán, a Bodrogon, a Fekete- és Fehér-Körösön is számítani kell az elsőfokú árvédelmi készültségi szint elérésére, illetve meghaladására. A Tiszán a Tiszabecs és Tokaj közötti szakaszokon akár a másodfok szintjét is megközelítheti a vízállás – ismertették.

Hozzátették: mivel azonban a következő napokban a vízgyűjtő területeken csapadékszegény és fagypont alatti időjárás várható, újabb árhullámok kialakulására nem kell számítani.

A Felső-Tiszán az árral együtt csak szórványosan érkezett PET-palack és más uszadék, az utóbbi órákban pedig már nem is volt látható a kamerafelvételeken további mennyiség.

Kitértek arra is: december első felében a magyarországi nagy tavak vízgyűjtő területén is jelentős csapadék hullott, és ez a mennyiség már elég volt ahhoz, hogy némileg emelkedjen a Balaton és a Velencei-tó vízállása. Az aszály által kiszárított talaj felső rétege már átnedvesedett, és egyre nagyobb mennyiség jut be a két tóba. A hónap eleje óta a Balaton átlagvízállása öt centiméterrel nőtt, vasárnap reggel 78 centimétert mértek. A Velencei-tó vízszintje pedig az év utolsó hónapjában hét centimétert emelkedett, vasárnap reggel Agárdnál 68 centimétert jelzett a mérce – olvasható a közleményben.

Borítókép: A szolnoki Tisza-part (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.