Integritás Hatóság: A Katar-ügy után furcsa azt hallani az EU-tól, hogy nálunk átlag feletti a korrupció

Biró Ferenc: Minden bejelentést megvizsgál az Integritás Hatóság.

Magyar Nemzet
Forrás: Atv.hu, Mandiner.hu2022. 12. 16. 13:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az a lényeg, hogy immáron működik az Integritás Hatóság, amely minden hozzájuk beérkező ügyet vizsgálni fog – erről beszélt az ATV tegnap esti műsorában Biró Ferenc. Az Integritás Hatóság elnöke elmondta: az általa vezetett szervnek nagyon széles jogköre van, és ezzel fog is élni. 

Az Integritás Hatóságot a Brüsszellel való uniós megállapodások érdekében hozták létre egy hónappal ezelőtt. Biró Ferenc most elmondta, hogy minden hozzájuk érkező bejelentést vizsgálni fognak, de saját jogkörben is indíthatnak vizsgálatokat. 

Az elnök világossá tette: a nyomozati monopólium továbbra is marad az ügyészségnél, de ők is tehetnek felülvizsgálati indítványokat is, megállíthatnak közbeszerzéseket, előírhatnak bizonyos eljárásokat, megmondhatják, hogy bizonyos kiírók milyen típusú szerződéseket kössenek. 

A hatóságnak kockázatelemzést is kell végeznie, s ha olyan tranzakciókat, ügyleteket lát a piacon, amelyek esetében erre szükség lehet, saját hatáskörében is eljárhat.

Biró Ferenc a Katar-gate tükrében pedig furcsának nevezte azokat az uniós megjegyzéseket, hogy Magyarországon nagyobb a korrupció, mint az EU-s átlag. Azt is jelezte, hogy 

hazánknak – például a működőtőke beáramlását tekintve – nem nagyobb emiatt a kockázati besorolása, mint a környező országoknak. 

A riporter kérdésére Biró közölte, a Farkas Flórián nevével fémjelzett szövetkezethez köthető büntetőügyben – amelyben hét év nyomozás után a minap bizonyítottság hiányában megszüntették a büntetőeljárást – is kaptak bejelentést.

Borítókép: Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke (Forrás: ATV.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.