Lendületbe jöttek Gyurcsányék

A baloldali összefogás választási kudarca után egyedül a Gyurcsány Ferenc által vezetett DK tudott lendületet venni, cselekvőképességet felmutatni – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Talabér Krisztián azzal kapcsolatban, hogy egyre több baloldali politikus igazol át a DK-hoz. A Nézőpont Intézet elemzője szerint a Demokratikus Koalíció céljai megvalósításához a nyers erőt választotta eszköznek.

2022. 12. 06. 9:20
null
2022.05.16. Budapest Orbán Viktor miniszterelnök megválasztás és eskütétele. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Míg a Demokratikus Koalíció (DK) stabilitást és hosszú távú tervezhetőséget kínál, addig ezzel szemben a többi ellenzéki párt mára teljességgel kiüresedett – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Talabér Krisztián azzal kapcsolatban, hogy egyre több baloldali politikus igazol át a DK-hoz. A Nézőpont Intézet elemzője a jelenséggel kapcsolatban kifejtette, az MSZP, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd már csak papíron létezik, a következő években pedig csak azért marad helyük a közbeszédben, mert a választás előtti tárgyalások során kialkudtak maguknak elégséges számú politikai pozíciót. 

– Választói tábor már nem áll mögöttük, a bejutási küszöb megugrására egyikük sem lenne képes. A Momentum vezető nélkül maradt, a Fekete-Győr András által okozott vezetői válság után most Gelencsér Ferenc vitte a pártot ugyanebbe a problémába, amelyet majd vélhetően Donáth Anna fog feloldani, ha szülési szabadságáról visszatérve formálisan is visszaveszi a Momentum vezetését 

– részletezte. Hozzátette, a baloldali összefogás választási kudarca után egyedül a Gyurcsány Ferenc által vezetett DK tudott lendületet venni, cselekvőképességet felmutatni. 
A Gyurcsány-párt volt egyedül képes arra a kormányellenes oldalon, hogy olyan kommunikációs üzeneteket gyártson, amelyek áthallatszanak a médiazajon: ez a médiakampány júliusban a „készülünk” üzenettel indult, később az árnyékkormány bejelentésével, most pedig egy önálló internetes tévé bejelentésével folytatódott. – Ezek a lépések egy klasszikus politikai versenyhelyzetben segítenék a pártot. Hosszú távú tervezésre alkalmas ajánlata jelenleg csak a Gyurcsány-pártnak van. Nekik van az ellenzéki oldalról a legtöbb képviselőjük az Országgyűlésben és a Fővárosi Közgyűlésben, a legsokoldalúbb holdudvaruk, mai napig alkalmazható nemzetközi kapcsolataik – gondoljunk csak a Bajnai Gordon-féle DatAdatra, amely a választási kampány alatt végig a baloldalnak dolgozott –, illetve kormányzati tapasztalatuk a 2010 előtti időkből – részletezte. 
Az elemző szerint a most elindított televízió ráadásul további erősítésként értelmezhető. Úgy véli, egy ilyen erőt demonstráló és biztonságot nyújtó közeg vonzó lehet olyan karrierpolitikusok számára, akik nem gondolkodnak hivatásváltáson, s elveik is kellően rugalmasak, „főleg, hogy a végelgyengülésben szenvedő baloldali pártok számukra már nem tudnak ajánlani semmit”. – A Demokratikus Koalíció tehát helyezkedik, próbálkozik lehetőségeinek bővítésével, tárgyalási pozíciónak javításaival, amelynek eszközéül a nyers erőt választották, vagyis a többi párt gyengítését, ezzel párhuzamosan saját maguk erősítését még hivatalban lévő politikusok átigazolásával – zárta gondolatait az elemző.

 

Alakul a DK TV Elindult a Demokratikus Koalíció házi tévécsatornája, a DK TV. Az első, múlt pénteken bemutatott esti beszélgetős műsorban szerepelt többek között Kálmán Olga, Gréczy Zsolt, Kuncze Gábor és Vágó István is. Az 55 perces DK Szubjektívban különböző közéleti témában mondták fel a baloldal narratíváját. Vasárnap reggel a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc is jelentkezett közösségi oldalán, ahol egy kisebb képgalériát is megosztott rajongóival arról, milyen is a tévéjük. – Alakul a DK TV – írta Gyurcsány. A pártelnök szerint van igény a műsorukra. A péntek esti DK Szubjektívet közönség előtt rögzítették, így a taps és a nevetés a jelenlévők reakciója volt. A nézők a műsor alatt többek között kifogásolták, ha csak online tévét indít a párt, nem fog sok emberhez eljutni a tartalom. Arról egyelőre nincs hír, hogy mikor lesz folytatás, csak annyit közöltek, hogy hetente új műsorral jelentkeznek.

 

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője (Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.