Jó döntésekkel több támogatáshoz juthatnak a gazdák

A tavalyinál is több támogatást tudnak igényelni azok a gazdálkodók, akik jó döntéseket hoznak, különösen, ha fiatal gazda is van a családban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 26. 20:46
JUHÁSZ Anikó
Budapest, 2022. december 6. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) agrárgazdaságért felelõs helyettes államtitkára a 31. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat kihirdetésén a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalban (NKFIH) 2022. december 6-án. A Magyar Innovációs Szövetség a Magyar Innovációs Alapítvánnyal közösen meghirdette a 31. Magyar Innovációs Nagydíjat a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal fõtámogatásával, valamint az Agrárminisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyinál is több támogatást tudnak igényelni azok a gazdálkodók, akik jó döntéseket hoznak, különösen, ha fiatal gazda is van a családban – jelentette ki Juhász Anikó. Az Agrárminisztérium (AM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az AGROmashEXPo és Agrárgép Show-GOSZ szántóföldi szakmai napján előadásában hangsúlyozta: idén nem lehet megszokásból gazdálkodni és megszokásból támogatást igényelni.

Újdonság idén a fiatal gazda fogalmának változása. Ebben az évben már sokkal nagyobb területre és sokkal nagyobb fajlagos összegre pályázhatnak a fiatal gazdák, viszont nehezebb lesz fiatal gazdának lenni – hívta fel a figyelmet Juhász Anikó. 

Kifejtette: az uniós szabályok értelmében csak a teljesen újonnan induló gazdálkodók részesülhetnek ebből a támogatásból. Úgy fogalmazott: a tárca azon dolgozik, hogy az őstermelők családi gazdaságában az egészen fiatalokat tekinthessék induló termelőnek.

Beszélt arról, hogy változik az aktív gazda fogalma is. Elmondta: az elmúlt években nem vizsgálták a gazdák aktivitását, az állam azt határozta meg, ki nem tekinthető mezőgazdasági termelőnek. Mostantól azonban igazolni kell az aktivitást, de a cél az, hogy senki ne maradjon ki, minimális mezőgazdasági árbevétellel is igazolható lesz az aktivitás – emelte ki.

A további újdonságokról a helyettes államtitkár elmondta: egy rendeletbe került a területalapú támogatás az újraelosztó, kisgazdaságokat érintő támogatással. Hozzátette: ugyanez a rendelet határozza meg az átmeneti nemzeti támogatásoknak az alapelveit is. Utóbbi egy uniós támogatási forma, de nemzeti költségvetési forrást rendelnek hozzá – részletezte, kiemelve,, a legnagyobb újdonság az, hogy ez a jogszabály tartalmazza az aktuális jogosultság-kiosztásokat, a pedig gazdák értesítés kapnak arról, hogy pontosan mi jár nekik – részletezte.

Juhász Anikó beszélt a zöldítés alapfeltételeinek változásairól is. Hangsúlyozta: az új feltételeket az összes területalapú támogatáshoz is be kell tartani, de minden változásról képzést kapnak a falugazdászok, és kiadványokkal is segítik a termelők tájékozódását. Az új zöldtámogatásról, az agroökológiai programról szólva elmondta: ez egy önkéntes támogatás számos feltétel teljesítése mellett.

A jogszabályok márciusban várhatók, és készül az agrárkamarával közösen egy szakmai kiadvány is – részletezte. Felhívta ugyanakkor a figyelmet az alapos tájékozódás fontosságára, mert ha jó döntéseket hoznak a termelők, akkor meggyőződése szerint az idén több támogatáshoz juthatnak, mint 2022-ben.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint Magyarország 1,5 százalékos GDP-bővüléssel elkerülheti idén a recessziót, az infláció pedig az év végére ismét egy számjegyű lehet. A tárcavezető azt is mondta, hogy 2024-ben a gazdasági növekedés elérheti a négy százalékot. 

Úgy fogalmazott: az élelmiszerárak február–március környékén tetőznek majd, az üzemanyagárstop kivezetése 0,5 százalékponttal, 25 százalék fölé tolhatja a január inflációt, onnan viszont drasztikusan csökkenhet, és az év végére már ismét egy számjegyű lehet az fogyasztói árak éves növekedési üteme.

Borítókép: Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.