Jó választás lehet a technikum és a szakképző

Növekszik a technikumok és a szakképző intézmények népszerűség és színvonala – fejtette ki lapunk kérdésére Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár. A duális képzés előnyei között említette egyfelől a diákok által megkereshető munkadíjat, másfelől pedig azt, hogy innen könnyebben lehet felsőoktatási intézménybe jutni. A diákok körében a legkeresettebb ágazatok közé tartozik a gép-, a járműipar, és a gépgyártás. Felhívta a figyelmet arra is, hogy február 22-ig kell eldönteni, hol szeretnék folytatni tanulmányaikat az általános iskolát befejező tanulók.

2023. 01. 28. 10:30
null
20230124 Budapest Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád

Növekszik a technikumok és a szakképző intézmények népszerűség és színvonala – fejtette ki lapunk kérdésére Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár. A duális képzés előnyei között említette egyfelől a diákok által megkereshető munkadíjat, másfelől pedig azt, hogy innen könnyebben lehet felsőoktatási intézménybe jutni. A diákok körében a legkeresettebb ágazatok közé tartozik a gép-, a járműipar, és a gépgyártás. Felhívta a figyelmet arra is, hogy február 22-ig kell eldönteni, hol szeretnék folytatni tanulmányaikat az általános iskolát befejező tanulók.

Emelkedik a színvonala és növekszik a népszerűsége az új középiskolai szakképzési formáknak – számolt be Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára egy lapunknak adott interjúban. 

Mint tájékoztatott, az egyik legfontosabb újdonság a rendszerben, hogy a továbbtanulók és szüleik két új iskolatípus közül tudnak választani.  Az egyik az ötéves technikum, amely érettségit és okleveles technikusi végzettséget ad, emellett pluszpontokat is lehet szerezni a felsőoktatási felvételihez. A másik típus a hároméves szakképző iskola, amellyel a tanuló egy biztos megélhetést jelentő szakmát tud elsajátítani. 

Ahogy a helyettes államtitkár fogalmazott: „Itt képezzük az igazi mesterembereket.” Pölöskei Gáborné hangsúlyozta, hogy az új rendszerben az általános iskola befejezése után nem kell szakmát választani, hanem elég csak egy ágazatot megjelölni. A diákok a technikumban két évig, a szakképző intézményben pedig egy évig ágazati alapozót tanulnak, a konkrét szakmát csak ezt követően kell megjelölni. Az első időszakban a gyerekek elsajátítják az adott ágazat legszükségesebb kompetenciáit, elsősorban közismerettel foglalkoznak. Itt még kevesebb a gyakorlat, az a cél, hogy megismerjék az ágazatokat és az ahhoz tartozó szakmákat, A szakmaválasztás így kitolódott és megalapozottabbá vált, aminek pozitív hatásait az eddigi felmérések és tapasztalatok is igazolják – fejtette ki a helyettes államtitkár.

A technikum és a szakképző előnyei

A technikumban a tanulókat kifejezetten az érettségire és a szakmára készítik fel. Az érettségi vizsga tartalma és tárgyai megegyeznek a gimnáziumi érettségiével, tehát nem tanulnak mást és nem tér el az óraszámuk történelemből, magyarból, matematikából vagy akár idegen nyelvből. A szakképzésben ezt erősítik a szakmai ismeretekkel – fűzte hozzá. 

Kiemelte, hogy a gyermek bármelyik iskolatípust is választja, mindegyiknél egy általános szakképzési ösztöndíjban részesül. Ennek a havi összege a szakképzőben 16 ezer forint egy éven keresztül, míg a technikumban nyolcezer forint két éven keresztül.

Pölöskei Gáborné hangsúlyozta: a diákok szakmai oktatása lehetőség szerint duális képzésben valósul meg. Ilyenkor tanulószerződésben vannak az iskolával, ugyanakkor a vállalattal már munkaszerződést kötnek. Ezeken az évfolyamokon a tanulók már jelentősebb juttatást kapnak munkadíj formájában, ami 100–168 ezer forint közötti összeget jelent. Fontos, hogy a szakképzést aktuális tartalmakkal kell megtölteni a gazdaság igényeinek kiszolgálásához, ezért működnek együtt a képzési intézmények a vállalatokkal. Ennek révén céges ismeretek és az új technológiák is beépülnek az oktatási rendszerbe, amitől különlegesebb és vonzóbb lesz a szakképzés.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a rendszerek között jelentős az átjárhatóság, tehát a szakképzőből át lehet menni technikumba, ahonnan a tanulók könnyen kerülhetnek akár felsőoktatási intézménybe is. 

Azoknak, akik már biztosak a pályaválasztásban, az okleveles technikusi képzés lehet a jó döntés. Ez az új képzési forma az egyetemek előszobája. Lényege, hogy a tanulók a technikum és egy felsőoktatási intézmény által közösen kidolgozott, emelt szintű szakmai program alapján végzik a technikumot, amelyet követően tanulmányaikat automatikusan folytathatják az együttműködésben résztvevő felsőoktatási intézményben.

A helyettes államtitkár elmondta: akár szakképző intézményből is lehet egyetemre menni (Fotó: Kurucz Árpád)

A hangsúly a gyakorlaton van

A technikumokban megszerezhető gyakorlati ismeret a vállalatokkal együtt lett kialakítva, így olyan tartalmakat oktatnak, amelyek frissek és hasznosak, valamint gyári környezetben alkalmazhatók. A képzés tartalmi megújításánál pedig az volt a cél, hogy a tanulók minél szélesebb körű gyakorlati és felhasználói ismereteket sajátítsanak el. 

Új szemléletet jelent a projektoktatás is, amit a gyerekek nagyon élveznek. A képzési forma lényege, hogy a diákok kapnak egy projektet, amit egy adott határidőig kell megoldaniuk. A feladat sokféle tantárgyból áll össze, ugyanakkor elmossa a tantárgyak közötti határokat. 

A projekt végére a résztvevők előállítanak egy terméket, amelynek hasznát tudják venni a mindennapi életben.

Pölöskei Gáborné kiemelte:  a tanárok munkáját segíti  az a kompetenciamérés, amit szeptemberben végeznek a diákok rendszerbe kerülésekor, azt vizsgálva, hogy milyen egyéni készségfejlesztésekre lehet szükség. 

Hozzátette, jelentősen javult a szakképzésbe kerülők tanulmányi eredménye a négy évvel ezelőtti szinthez képest. 

Van olyan technikum, ahová csak 4,3-as átlag felett vettek fel diákokat tavaly, és előfordult tízszeres túljelentkezés is. A fel nem vett diákok esetében az a cél, hogy lehetőség szerint egy, az ágazaton belül működő másik iskolában tudjanak továbbtanulni.

Hová jelentkeznek a legtöbben?

A legnépszerűbb ágazatok kapcsán a helyettes államtitkár kiemelte: a gépipar, a járműipar, a precíziós gépgyártás és a mechatronika területén nagyon megnövekedett a felvételizők száma, hasonlóan az informatikához. A legnépszerűbb a turisztika–idegenforgalom, de szintén nagy érdeklődésre tart számot a gazdálkodásmenedzsment. A szakképzőkben ugyancsak egyre népszerűbb az építőipar és a kétkezi munka. 

Mint mondta, egyre inkább az tapasztalható, hogy az általános tudás mellé egy szakma is elengedhetetlen. Az is megfigyelhető, hogy egyre gyakrabban jelentkeznek 30 éves kor körül a szakképzésbe. Ezért azt ajánlják a gyereknek, hogy ne várjanak sokáig, válasszanak most egy ágazatot, és a szakma megszerzése után még tovább mehetnek akár a felsőoktatásba, akár a munkaerőpiacra, képességeiknek és érdeklődésüknek megfelelően. Kitért arra is, hogy a szakképzési centrumban végzett képzés két szakma erejéig ingyenes, amit az állam biztosít. Ezt a lehetőséget érdemes felnőttként is kihasználni.

Pölöskei Gáborné szerint a cél az, hogy a gyerekek megtalálják a boldogulásukat a választott szakmájukon keresztül. Úgy látja, zajlik egyfajta átrendeződés, hiszen tavaly az általános iskola után tíz gyerekből már hat a szakképzést választotta. Mint arról beszámolt, felmérés készült a tanulók motivációjáról. 

Meglepetésükre az első helyen nem az ösztöndíj szerepelt, hanem a diákokat érdeklő tartalmak. Ebből is jól láthatóan a legfontosabb az, hogy a diákokat érdekelje, amit tanulnak, ezáltal pedig erősödik a szakképzés társadalmi elfogadottsága. 

A helyettes államtitkár végül arra hívta fel az érintettek figyelmét, hogy február 22-ig kell beadni a középiskolai jelentkezéseket, melyről az iskolák és a diákok minden információt megtalálhatnak az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján, az Ikk.hu-n.

Borítókép: Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.