Orbán Balázs az ukrán elnök brüsszeli látogatásáról: Magyarország a béke megteremtésében tud partner lenni, másban nem

Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket a háborúba, hiába kéri ezt Volodimir Zelenszkij – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben a Kossuth rádiónak nyilatkozva. Orbán Balázs elmondta, a migrációs nyomás csaknem akkora most Európa határain, mint 2015-ben, az illegális migrációt ellenző tagállamok pedig egyre többen vannak az unión belül, bekerítik Brüsszelt. Európa versenyképességéről Orbán Balázs azt mondta: a fejlődő országokhoz és az USA-hoz képest is egyre romlik.

2023. 02. 12. 8:29
ORBÁN Viktor; ZELENSZKIJ, Volodimir
Orbán Balázs szerint az ukrán elnök fegyverszállítmányokat is kért Magyarországtól
EU-csúcs Brüsszelben Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Támogatást kér az ukrán elnök, amikor Brüsszelbe jön, Magyarország pozíciója pedig változatlan: támogatjuk Ukrajnát, humanitárius segítséget nyújtunk, az EU-s intézményeken keresztül hozzájárulunk az állam működésének finanszírozásához is – számolt be róla Orbán Balázs.

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozott Brüsszelben. 
Orbán Balázs szerint az ukrán elnök fegyverszállítmányokat vár Magyarországtól is.
Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozott Brüsszelben. Orbán Balázs szerint az ukrán elnök fegyverszállítmányokat vár Magyarországtól is.  Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala / Facebook

A miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádiónak nyilatkozott, még Brüsszelben, az uniós csúcson, és kijelentette: 

Magyarország fegyvert továbbra sem szállít, hiába kéri ezt az ukrán elnök, a béke megteremtésében tudunk partner lenni, másban nem.

Orbán Balázs azt is elmondta: Ukrajna uniós integrációját is támogatjuk, de a kisebbségek védelmében – köztük a kárpátaljai magyar kisebbség esetében is – ehhez előrelépést kell elérniük. 

A miniszterelnök politikai igazgatója beszélt a migrációról is, amely szintén az egyik fő témája volt a hétvégi uniós csúcstalálkozónak. – Hasonló a nyomás a határainkon, mint 2015-ben – jelentette ki Orbán Balázs. A miniszterelnök politikai igazgatója felidézte: Az európai intézmények eddig mindig a migrációt üdvözlő tagállamok mellé álltak. Szerinte viszont az illegális migrációt ellenző államok mostanra többen lettek, és Magyarországgal együtt nyomást próbálnak gyakorolni a Brüsszelre. 

El kell ismerni a problémát, küzdeni kell ellene, és fedezni kell a költségeit. – Újra küzdelem van, hosszú ideig tart majd – jelezte a politikai igazgató, aki úgy fogalmazott, 

a migrációt ellenző tagállamok éppen bekerítik az Európai Bizottságot.

– Ha valaki illegálisan bejut az unió területére, akkor minimális az esélye, hogy kiutasítják, hiába követ el jogsértést, nem lehet érvényt szerezni a jognak – mutatott rá egy konkrét problémára Orbán Balázs. Szerinte ezért kell megakadályozni a bejutást, a menekültkérelmeket a határon kívül kell elbírálni, ezt a gyakorlatot az unió külső határain kell ezt megvalósítani. 

Mi lesz Európa versenyképességével? 

Ezt a kérdést is feltette a közmédia riportere, Orbán Balázs pedig erre reagálva elmondta: nehéz helyzetben van Európa, mert egyre nyilvánvalóbb, hogy a szankciós politika miatt a pozíciója romlik. 

– A fejlődő országok, akik nem vesznek részt a szankciós politikában, erősödnek. Amerika, aki távolabb van, szintén erősödik, legnagyobb részben Európa kárára – jelentette ki Orbán Balázs. 

A miniszterelnök politikai igazgatója úgy látja, Brüsszelből csak bürokratikus akadályokra számíthatnak a tagállamok, akadozik a források folyósítása, Magyarországon is ezt tapasztaljuk. – Ki kellene találni valamit az új energiamix kapcsán, stratégiát kellene képezni – vélekedett Orbán Balázs.

Szerinte Európának nincs szüksége arra, hogy adósságközösséggé váljon, mert annak az lesz a vége, hogy Brüsszelből jelölik majd ki, hogy ki mennyi adót fizessen, például Magyarországon is. Mint mondta: a Covid-válság kapcsán is ezt láttuk, Magyarország például még mindig nem jutott hozzá a helyreállítási pénzekhez. – A tagállamok ezeket nem tudják hatékonyan felhasználni – mutatott rá Orbán Balázs. 

A miniszterelnök politikai igazgatója kijelentette: 

Magyarország azon dolgozik, hogy saját gazdaságát is erősítse.

Borítókép: Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik Brüsszelben. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.