időjárás 17°C Medárd 2023. június 8.
logo
A Matkovich Ilona vezette település közvélemény-kutatást rendelt Szigetvári Viktor munkatársától

Bajnai embere különös megbízást kapott a baloldali váci önkormányzattól

Munkatársunktól
2023.03.04. 06:54
Bajnai embere különös megbízást kapott a baloldali váci önkormányzattól

Matkovich Ilona váci polgármester a 2022-es országgyűlési választások után egy hónappal rendelt közvélemény-kutatást az önkormányzat pénzén Bajnai Gordon emberétől – derült ki egy lapunk birtokába került szerződésrészletből. A feladattal megbízott Vető Balázs számos közös tanulmányt jegyez Szigetvári Viktorral, a Medgyessy–Gyurcsány–Bajnai-kormányok tanácsadójával.

A Magyar Nemzet birtokába került egy szerződésrészlet, amely egyrészről Vác város önkormányzata és Matkovich Ilona polgármester, másrészről pedig a GlobDemo Magyarország Alapítvány és Vető Balázs kurátor között köttetett. „A Megbízó megrendeli egy kérdőíves kutatás elvégzését Vác városában” – olvasható a dokumentumrészletben, amely egy hónapnyi időtartamra szólt 2022. május 1. és 31. között, ám a felek akarata szerint meghosszabbítható.

A dokumentumrészletből nem derül ki, hogy pontosan milyen kutatásról van szó, ám Vető Balázs személye árulkodó lehet: a balliberális Magyar Hang szerint Vető – Zaránd Péter és Galgóczi Eszter mellett – a 2022-es választási kampány irányítói közé tartozott az ellenzéki oldalon.

Vető Balázs Bajnai Gordon régi embere, aki éveken át együtt dolgozott Szigetvári Viktor MSZP-s kampánytanácsadóval. Szigetvári 2006 előtt helyettes államtitkári posztot is betöltött a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányokban, majd tanácsadóként tevékenykedett, 2010 után pedig az Együtt nevű politikai formáció élén próbált érvényesülni, kevés sikerrel. Szigetvári Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon fontos háttérembere, akinek tulajdonosként komoly szerepe van a DatAdat-cégcsoport működtetésében. A DatAdat az egyesült baloldal kampányának egyik lebonyolítója volt a 2022-es országgyűlési választásokon.

Vető számos tanulmányt írt Szigetvári Viktorral közösen. Ezek közül kettőt a Magyar Villamos Művek számára készítettek 2007 és 2009 között, amelyeknek fő témája a paksi atomerőmű bővítése volt. A projekt megítélését telefonos közvélemény-kutatásokkal mérték fel, a fontosabb megállapítások mellett pedig javaslatot kellett készíteniük az esetleges paksi fejlesztés „kommunikációs stratégiájának támogatásához és hatékonyságának méréséhez”.

De Szigetvári és Vető közösen jegyezték azt a tanulmányt is, amelyet 2012-ben készítettek a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Haza és Haladás Alapítvány számára, amelyben az új választási rendszerben a baloldal győzelmének feltételeit vizsgálták meg.

Az önkormányzat honlapján fel kell tüntetni a közbeszerzéseket és az ötmillió forintnál nagyobb összegű szerződéseket, ám a Matkovich Ilona és Vető Balázs között köttetett megállapodásnak nincs nyoma a weboldalon.

A dokumentum kapcsán kérdéseket vet fel, hogy Matkovich Ilona miért egy alapítvánnyal szerződik egy közvélemény-kutatásra és miért nem egy erre szakosodott céggel? A Vető Balázs által vezetett alapítvány bírósági bejegyzése szerint „az alapítvány négy terület fejlesztését tűzi célul: szociális védőháló erősítése, demokrácia fejlesztése, gazdaság, környezetvédelem.” Hogy ebbe hogyan fér bele egy közvélemény-kutatás elkészítése, az nem világos.

A szerződéskötés ideje is érdekes: egy hónappal a 2022-es országgyűlési választások után jött létre a megállapodás, ám a következő, Matkovichot is érintő voksolás ekkor még meglehetősen messze volt. Szinte érthetetlen, hogy a polgármesternek miért volt szüksége egy közvélemény-kutatásra. A témával kapcsolatos kérdéseinket elküldtük Matkovich Ilona váci polgármesternek.

Ingatlanbotrány Vácott

A lakók akár az ingatlanjukat is elveszíthetik, ha a váci polgármester fia cégének nem sikerül megszerezni a fennmaradási engedélyt a megismételt eljárásban.

Borítókép: Bajnai Gordon, az Együtt–PM-szövetség vezetője 2014. május 20-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.