Ingatlanbotrány Vácott

A Liszt Ferenc sétány 23. szám alatti épületének lakói akár az ingatlanjukat is elveszíthetik, ha az építtetőnek – amely a váci polgármester fiának cége – nem sikerül megszerezni a fennmaradási engedélyt a megismételt eljárásban. Egy másik, a Matkovich családhoz köthető cég pedig az építőanyagokkal trükközött. Egy harmadik, szintén a városvezető családjához köthető építkezés kapcsán a környéken lakók panaszkodnak az elviselhetetlen állapotok miatt.

2023. 01. 20. 6:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlépte a negyedmilliós nézettséget az a videó, amelyet egy helyi portál, a 0627.hu készített még tavaly november végén egy botrányos lakossági fórumról Vácott. A videóban a település Kőhíd utcájának lakosai gyűltek össze, hogy kérdőre vonják a baloldali polgármestert, Matkovich Ilonát, ­amiért a környék élhetetlenné vált a településvezető fiának építkezése miatt.

Pajor Dániel, a Kőhíd utcai négyemeletes társasház építtetője a helyiek szerint azzal kezdte a munkát, hogy számos, hatvanéves vagy még öregebb fát kivágatott 2022 nyarán. A vállalkozó anyja, Matkovich Ilona egyébként 2019-ben a magát zöldpártként aposztrofáló LMP jelöltje volt Vácott, őt támogatta az ellenzéki összefogás.

A lakók az említett videóban panaszkodtak az elviselhetetlen zajra is, amelyet jól szemléltetett, hogy a fórum megtartása közben is sorban érkeztek a nehézgépek és a teherautók. A környéken lakók szerint az építkezés hétvégén is folyt kora reggeltől délutánig. Érdekesség, hogy a felháborodott civilek elmondták, hogy rengeteget tettek Matkovich megválasztá­sáért 2019-ben, ám szerintük a polgármester visszaélt a bizalmukkal.

A közzétett felvétel tanúsága szerint a vita akkor vált igazán parázzsá, amikor a lakók azt tették szóvá, hogy a polgármester fiának érdekeltségében álló ingatlanon az önkormányzat kaszálta le a gazt és festette le a padokat. Ezt még Matkovich Ilona sem tudta tagadni.

Az azóta eltelt időben újabb és újabb botrányok láttak napvilágot Pajor Dániel építkezései körül. Mint arról a 0627.hu váci hírportál is beszámolt, a Liszt Ferenc sétány 23. szám alatti társasház tulajdonosai azzal voltak kénytelenek szembesülni, hogy a Budapest Környéki Törvényszék döntése értelmében semmis az épület fennmaradási engedélye. Az ügy előzménye, hogy a bíróság azt is kimondta, semmis az építési engedély is, miközben az ingatlan már megépült, és abba be is költöztek a lakók. Ha Pajor ­Dániel cége nem szerzi meg a fennmaradási engedélyt egy megismételt hatósági eljárásban, akkor a társasházban élők, a lakástulajdonosok elveszíthetik otthonukat.

A helyi portál egy olyan esetet is bemutatott, amelyben az akkoriban Matkovich Ilona váci polgármesterrel egy háztartásban élő vállalkozó cége egy Barabás utcai társasházat épített fel. A cég végül Pajor Dánielé lett, ám közben kiderült, hogy a már említett társasházat szabálytalanul építették fel, például a tűzfalakon, a homlokzaton és a padlásfödémen, a kapualjban nem a terv szerinti kőzetgyapot szigetelés készült el. (A szóban forgó HPL Beruházó és Szolgáltató Kft. végül visszakerült Lelkes Istvánhoz).

 

Matkovich Ilona 2019-es választási sikere óta a Dunakanyarban lévő településen gyakorlatilag egymást érik a botrányok. A polgármester a járvány elején ragaszkodott hivatalának felújításához, miközben a járványhelyzetben fizetés nélküli szabadságra küldte az önkormányzati intézmények dolgozóit. A baloldali városvezetés már hatalomra kerülése első évében megemelte saját juttatásait, növelte az alpolgármesterek számát, közben pedig megemelte a vállalkozások adóterheit, számos terület támogatását viszont csökkentette, például kevesebbet költött a szociális ellátásra. Kiss Zsolt MSZP-s alpolgármestert sikkasztás gyanúja miatt 2021-ben még rabosították is. A városvezetést 2022 szeptemberében a Közbeszerzési Hatóság bírságolta meg 1,6 millió forintra, mivel a közétkeztetésre nem írtak ki közbeszerzést, holott ennek értéke (három év alatt 280 millió forint) ezt indokolta volna.

Borítókép: Matkovich Ilona (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.