időjárás 10°C Zalán 2023. március 30.
logo

„Ebben az időben szeretek élni, amikor egy büszke, szabad országot építünk”

Harangozó Éva
2023.03.18. 18:30 2023.03.18. 18:41
„Ebben az időben szeretek élni, amikor egy büszke, szabad országot építünk”

Idén 17. alkalommal adták át a Mikszáth Kálmán-díjat. Az esemény a Batthyány Lajos Alapítvány és a Mikszáth Kálmán Kulturális és Média Alapítvány közös szervezésében jött  létre. A 2006-ban alapított díjat a nyomtatott és az elektronikus médiában nyújtott kiemelkedő újságírói és szerkesztői tevékenység, illetve rádiós műsorvezetői munka elismeréseként adják át. 

Simon János, a Mikszáth Kálmán Kulturális és Média Alapítvány elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: ápolni érdemes a konzervatív és keresztény értékeket vivő alapítványt. Hozzátette: magyar az, aki vállalja, és nem csak az, aki Magyarországon született. 

A díjazottak közül Kondor Katalin újságíró beszédében kifejtette: olyan városból jön – Debrecenből –, ahol a gimnázium után mindenkit felvettek. Nem voltak olyan botrányok, amelyek mostanában vannak, és nem mondtak trágárságokat a diákok. – Mindenki szívesen tanulta akkor a magyar irodalmat és a magyar történelmet, és nagy muníciót kaptunk ahhoz, hogy a további életünket folytatni tudjuk – mondta. Kondor Katalin 1972-től a Magyar Rádió belső munkatársa volt, majd éveken át A hét című televíziós hetilap egyik jellegzetes arca, 1991-től a Kossuth rádió adófőszerkesztője volt. 2001-ben a Magyar Rádió elnökévé választották, mely tisztséget 2005-ig, mandátuma lejártáig töltötte be. 

Díjat kapott Horváth Szilárd tévés műsorvezető, szerkesztő (M5).  Nagy Ervin politológus laudációjában kiemelte: Horváth Szilárd nemcsak műsorvezető, hanem iskolaalapító is, amely intézmény a néphagyományok ápolását szolgálja, Ugyanakkor a műsorvezető lehető legnagyobb alázattal végzi munkáját. 

Horváth Szilárd beszédében úgy fogalmazott: 

ebben az időben szeret élni, amikor a posztkommunista Magyarországból egy büszke, szabad országot építünk mindannyian. 

További díjazottak: Kakuk L. Tamás rádiós műsorvezető, szerkesztő (MR), Császár Attila televíziós szerkesztő, műsorvezető (M1) és Szilágyi Ákos szerkesztő-riporter (New York Hungarian, Magyar Trikolór).

 

 

Borítókép: Horváth Szilárd átveszi a díjat (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.