időjárás 1°C Elza 2023. december 1.
logo
Az LMBTQ-szervezetek kampánya ott van a legjobb civil kezdeményezések között

Civil díj a gyermekvédelmi népszavazás szabotőreinek?

Elek Nikoletta
2023.04.06. 05:59
 Civil díj a gyermekvédelmi népszavazás szabotőreinek?

A Civil díjra is esélyes lehet a Soros Györgyhöz köthető LMBTQ-szervezetek közös kampánya, amely 2022 tavaszán a gyermekvédelmi népszavazás ellehetetlenítését helyezte kilátásba. A referendum szabotőreinek tevékenységét ugyanakkor nem először akarják díjjal jutalmazni, tavaly szeptemberben az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése jelölte díjra a kampány szervezőit.

Civil díj a referendum támadóinak?

2022 legjobb civil kezdeményezései közé sorolták az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság Érvénytelen kérdésre érvénytelen válasz elnevezésű kampányát.

A gyermekvédelmi népszavazás érvénytelenségét célzó kezdeményezés – amely több mint száz pályázat közül került a legjobb huszonötbe – a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány által létrehozott Civil díj Legnagyobb hatású projekt kategóriájában versenyez. 

 Civil díj a gyermekvédelmi népszavazás támadóinak?

A Civildíj.hu honlapon olvasható bemutatkozójában a két Soros-szervezet kiemeli: kampányuknak tulajdoníthatóan 1,7 millió ember állt ki egy mindenki számára biztonságos és egyenlő Magyarország mellett. – A rendhagyó, egy hónapos kampány alatt elértük, hogy minden idők egyik legaljasabb propaganda-népszavazásán minden idők legnagyobb arányú érvénytelen szavazatával vereséget szenvedjen a megbélyegzésre és kiközösítésre épülő kormányzati politika – fogalmaznak a leírásban, a közösségi médiában pedig arra buzdítják a szimpatizánsaikat, hogy szavazzanak a kampányukra. 

 

A referendum szabotőreinek tevékenységét egyébként nem először akarják díjjal jutalmazni. Miként lapunk is megírta, tavaly szeptemberben a Václav Havel Könyvtárral és a Charta 77 Alapítvánnyal együttműködve az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése jelölte díjra a szabotázsakcióban részt vevő szervezeteket. 

Az érintett NGO-k – köztük az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Budapest Pride, a NoÁr Mozgalom, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) – közös közleményt adtak ki, amelyben óriási megtiszteltetésnek nevezték, hogy a Václav Havel-díj döntősei között lehetnek. – Hatalmas elismerése ez a munkánknak és annak az 1,7 millió embernek, akik nemet mondtak a kirekesztésre és gyűlöletre építő politikára és igent egy szabad, nyitott és boldog országra. Közös sikerünk, hogy megbukott a propaganda-népszavazás, ami egy újabb bizonyíték arra, hogy együtt komoly sikereket tudunk elérni – jelentette ki Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

Érdemes azonban kiemelni: a Soros-szervezetek hónapokon át tartó kampánya ellenére 2022. április 3-án 3,7 millió választó helyezkedett a genderideológiát elutasító, a kiskorú gyermekek védelmét szorgalmazó álláspontra. Nem sokkal később a gyermekvédelmi népszavazás elszabotálásáért a Nemzeti Választási Bizottság több civil szervezetet is megbírságolt, hangsúlyozva, hogy a népszavazási kampányban ez visszaélésszerű joggyakorlásnak számít.

Borítókép: Az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság, illetve 11 másik civil szervezet közös #érvénytelenül kampánya. (Fotó: Amnesty International Magyarország/Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.