Drasztikusan emelkednek a bérleti díjak a XV. kerületben, kiakadtak a lakók

Több ezer bérlő kerül bajba, ha az önkormányzat megemeli a lakások bérleti díjait a XV. kerületben, ahol mindössze egy lakossági fórum előzte meg a döntést – írja a Metropol.

Magyar Nemzet
Forrás: Metropol2023. 04. 03. 10:17
null
Budapest, 2022. szeptember 24. Érkezõket köszöntõ installáció Újpalotán, a fõváros XV. kerületének városrészében, a Fõ téren a Centenáriumi emlékmû, Varga Miklós (1974) alkotása mellett. A lakótelep 1969-tõl a Tenke Tibor vezette építészmérnöki kar, a Tervezésfejlesztési és Típustervezõ Intézet munkatársainak tervei alapján épült az egykori Pestújhelyi temetõ és részben a mezõgazdasági mûvelésbõl kivont területek helyére. Legkésõbb az úgynevezett Víztoronyházba költöztek be a lakók 1976-ban. A szolgáltatók épületei 1978-ra készültek el. Valójában azonban sosem lett kész teljesen, hiszen a Fõ térre tervezett kulturális központot a források hiányára hivatkozva nem kezdték el építeni. Az eredetileg tervezett 13 500 helyett végül 15 400 lakást adtak át. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú évek után jelentősen megemelné a XV. kerületi önkormányzat a lakások bérleti díjait. A tervezetről minap tartottak lakossági fórumot, ahol az elképzelés óriási felháborodást váltott ki, mivel a javaslat több ezer bérlőt lehetetlenítene el.

A tervek szerint 

a szociális alapon bérbe adott lakóingatlanok bérleti díja az összkomfortos lakásoknál 50 százalékkal, a komfortosok esetében 53,8 százalékkal, a félkomfortosok esetében 133,7 százalékkal, a komfort nélküliek esetében pedig 130,7 százalékkal emelkedne. 

A tervezett rendelet értelmében szociális helyzet alapján a bérleti jog megszerzésére az jogosult, akinél az egy főre jutó nettó jövedelem a bérbeadáskor nem haladja meg a 110 ezer forintot, egyedül élő esetében pedig a 130 ezer forintot.

A kerületben nemcsak a szociális elvű bérbeadáson változtatna az önkormányzat, hanem a költségelven és a piaci elven történő bérbeadás feltételein is. Míg előbbi esetében egy összkomfortos lakásnál 137,5 százalékkal, utóbbinál 72 százalékkal nőnek majd a költségek.

Több helyi lakos felháborodottan nyilatkozott a Metropolnak, Lehoczki Ádám fideszes önkormányzati képviselő pedig azt mondta: a mostani intézkedés további terheket ró az egyébként is súlyos helyzetben lévő emberekre az inflációs válság időszakában, amikor kétszer is meg kell gondolni, mire költenek. A lakosokat hideg zuhanyként érte a tervezet, mivel a folyamatos lassú emelés helyett egy óriásit kaptak a nyakukba – mutatott rá. A mostani intézkedést azért is meglepőnek tartja, mivel az önkormányzatnak soha ennyi pénz nem állt még a rendelkezésére, csak ebben az évben 31 milliárd forintból gazdálkodhat a kerület.

Borítókép: a XV. kerületi Fő tér (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.