időjárás 26°C Anita , Kármen 2023. június 2.
logo

Elindult az új ügyeleti rendszer Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is

Munkatársunktól
Forrás: MTI
2023.04.01. 12:16 2023.04.01. 12:24
Elindult az új ügyeleti rendszer Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is

Elindult ma reggel Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is az új, egységes ügyeleti rendszer – tudatta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs vezetője. Győrfi Pál azt írta, az ügyeleti alapellátást április 1-jétől Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is az új, egységes rendszerben biztosítják a betegek számára. 

Az új ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is 1830, a hívással a beteg szakszerű tanácsot kap. 

Szükség esetén a beteg tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló – tette hozzá.

A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap délután négy és reggel nyolc között, szombat-vasárnap, ünnepnapon egész nap hívható. Az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének az egyes csatlakozó vármegyékre vonatkozó részletei a www.mentok.hu/ugyelet linkre kattintva is elérhetők.

A közlemény szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei telephelyeken minden egészségügyi eszköz, műszer és gyógyszer rendelkezésre áll, ügyeletre eddig 217 háziorvos és 53 házi gyermekorvos jelentkezett, így a működés személyi feltételei is biztosítottak. Emlékeztetett, hogy az Országgyűlés által decemberben elfogadott, egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan és a terv szerint zajlik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése.

A február 1-jétől a Hajdú-Bihar vármegyében, majd március 1-jétől a Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében ellátott betegek visszajelzései alátámasztják, hogy az egységes rendszer jól működik és minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja. 

Az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan fog életbe lépni, amiről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatják. A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet – jelezte Győrfi Pál.
A terv szerint a jövő év elejére – egyelőre Budapest kivételével – az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer fog működni Magyarországon – áll a közleményben.

Borítókép: Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.