Varga Judit lesz a Fidesz listavezetője az EP-ben

Az igazságügyi miniszter jobboldali fordulatot vár a jövő évi EP-választásoktól és aktív szerepet vállal majd az európai kampányban.

Munkatársunktól
2023. 06. 27. 7:50
null
2022.06.20. Budapest Varga Judit igazságügyi miniszter Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a 2024-es EP-választásokon Varga Judit igazságügyi miniszter fogja vezetni a Fidesz–KDNP európai parlamenti listáját. A miniszter, aki nemrég tető alá hozta az igazságügyi csomag elfogadását és a decemberi megállapodást az Európai Bizottsággal, jelenleg pedig a 2024 második felében esedékes uniós elnökség szervezésén dolgozik, eszerint új feladatot kap a közeljövőben. Kormányközeli források megerősítették, hogy 

Varga Judit, aki már többször kinyilvánította, hogy jobboldali fordulatot vár a jövő évi EP-választásoktól, aktív szerepet fog vállalni az európai kampányban,

és a konzervatív erők megerősödéséért fog dolgozni.

Európai „csatár”

Varga Judit 2019 óta a negyedik Orbán-kormány igazságügyi minisztere, az azt megelőző években pedig Brüsszelben és Strasbourgban képviselte Magyarországot. Varga Judit 2009-től kilenc évig dolgozott az Európai Parlamentben politikai tanácsadóként, ahol három évig tagja volt Áder János EP-képviselő, későbbi köztársasági elnök csapatának. A Brüsszelben és Strasbourgban eltöltött évek alatt Varga részletes ismeretekre tett szert az európai uniós intézményrendszer és jogalkotás működése terén, így 2018-ban a miniszterelnök javaslatára Áder János volt államfő az európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárrá nevezte ki. 

A jogász végzettségű politikus államtitkárként részt vett a Judith Sargentini-féle, magyar jogállamiságot kétségbe vonó jelentés állításainak megcáfolására törekvő kormányzati jogi érvrendszer kidolgozásában, majd később képviselte a magyar kormányt a 7-es cikk szerinti eljárás vitáiban.

Az államtitkárt – a Brüsszelbe távozó Trócsányi László helyére – 2019. július 11-én Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára az Orbán-kormány igazságügyi miniszterének nevezték ki, az igazságügyi tárca mellett pedig az uniós ügyek képviselete is az ő feladata lett. Miniszteri kinevezésének átvételekor Orbán Viktor úgy fogalmazott: 

Új csatárt igazoltunk.

Varga Judit három gyermek édesanyja, köztársasági ösztöndíjas jogász, aki tárgyalóképes angol, francia és német, társalgási szintű spanyol nyelvtudással rendelkezik. 

A Forbes Magazin szerint 2019-ben a hetedik, 2020-ban pedig a harmadik legbefolyásosabb női közéleti szereplő volt Magyarországon.

Az igazságügyi miniszter aktívan érdeklődik a sportok iránt, valamint gyermekkora óta hegedül.

 

Diplomata, mérnök, jogtudós

Az első olyan európai parlamenti választást, ahol Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagjaként képviselőt küldhetett, 2004-ben tartották meg. Az akkor ellenzékben lévő Fidesz és KDNP közös listáját Schmitt Pál, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó vezette.

A második európai parlamenti választáson 2009-ben, az unió bővülése miatt a korábbi 24 helyett 22 képviselőt delegálhatott hazánk. A Fidesz és KDNP közös listáját ismét Schmitt Pál vezette. 

Öt évvel később, 2014-ben a kormánypártok huszonegy fős listájának élén Pelczné Gáll Ildikó állt, aki ekkor már négy éve Brüsszelben képviselte a magyar érdeket.

A 2019-es európai parlamenti választásokon a Fidesz–KDNP közös listájának első helyén Trócsányi László akkori igazságügyi miniszter, jogtudós szerepelt.

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.