Tovább erősödnek a külhoni magyar közösségi hálózatok

Több mint kétezerötszáz pályázatra kétmilliárd forint támogatást ítéltek oda a Gondoskodó nemzet program két kiírásában, ezzel a külhoni magyar szervezetek működését, fejlesztéseiket és eszközbeszerzéseiket, illetve programjaik és rendezvényeik megvalósítását segítik. Az óriási érdeklődést jól mutatja, hogy a két kiírásra összesen 4109 pályázat érkezett be a külhonból.

2023. 08. 29. 12:50
Potápi Árpád
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külhoni magyar közösségek, mint az előző években megszokhatták, mindenben számíthatnak ránk és a magyar kormány támogatására – jelentette ki kedd délelőtt sajtótájékoztatón a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány 2010 óta a külhoni magyar intézmények, szervezetek, egyházak és önkormányzatok 34 ezer pályázatát támogatta, ötszázmilliárd forintot meghaladó összegben. Több mint háromszázmilliárd forintból 5400 beruházás valósult meg.

Potápi Árpád János, a külhoniak támogatásáról
A külhoni magyarok számíthatnak a kormány támogatására Fotó: Mirkó István

 

Megmaradt a külhoni magyarok támogatása

Potápi Árpád János kiemelte, a kormány a stratégiai céljait a nehéz gazdasági és háborús helyzet ellenére sem adta fel, és a nemzetpolitikai államtitkárság úgy döntött, hogy 2023 a gondoskodó nemzet éve legyen. Szavai szerint 

a nemzetpolitika a magyar kormány stratégiai ágazata, itt a cél a külhoni magyar közösségek megerősítése, identitásának megőrzése, és ehhez nyújtanak támogatást. 

Ezért is folytatják tovább a külhoni magyar intézményrendszer megerősítését, működésének a támogatását.

Szeretnénk elérni azt, hogy a külhoni magyarság érezze: folyamatosan és kiszámíthatóan támogatjuk őket

– hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: miként az elmúlt évtizedben, továbbra is fontos, hogy közösségi hálózatokat építsenek, legyen szó akár a diákokról, a fiatalokról, a történelmi egyházakról, a vállalkozókról, az oktatási intézményekről vagy éppen pedagógusszervezetekről.

 

Óriási volt az érdeklődés a pályázat iránt

Potápi Árpád János elmondta, hogy 2021 óta az adott tematikus évbe illesztik be a pályázatokat. Idén is két pályázati felhívást hirdetett meg a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága, az egyikben, a Gondoskodó nemzet program I.-ben 1,5 milliárd forintos keretből a szervezetek működését, fejlesztéseik és eszközbeszerzéseik megvalósítását támogatták. A kérhető támogatás háromszázezer forinttól ötmillió forintig terjedt. Erre a felhívásra 2342 pályázat érkezett be, a legtöbb, csaknem 1150 Erdélyből, az összes közül 1424 pályázati kérelmet tudtak támogatni.

A támogatott pályázatok között van a Felcsíki műjégpálya fejlesztése Csíkkarcfalván (Erdély), az iskola felújítása Csákányházán (Felvidék) és Bácskai Rádió (USA) működésének támogatása.

 

A programok megszervezését is segítik

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a Gondoskodó nemzet program II. részeként ötszázmillió forintos keretből a szervezetek programjaikhoz és rendezvényeik megvalósításához kérhettek támogatást, itt háromszázezer forinttól egymillió forintig adtak segítséget. Erre a pályázati felhívásra 1767 támogatási kérelem érkezett, ebből 1147 nyert.

A nyertes programok között van a Főtér Fesztivál megszervezése Nagybányán (Erdély) vagy éppen a Kanadai Néptánc Fesztivál megvalósítása.

A forrás mindkét esetben vissza nem térítendő támogatás volt. A pályázati felhívások oktatási, kulturális, egyházi, sport-, ifjúsági, cserkész- és közösségi, valamint diaszpóra-alprogramokra különültek el. Az egyes alprogramok átjárhatóak voltak. Potápi Árpád János a támogatások kapcsán kiemelte: nincs magyar nemzetpolitika magyar gyermekek és fiatalok nélkül.

Borítókép: Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.