Elemér 2024. február 28.
logo

A holland nagykövet is az LMBTQ-lobbi embere

Munkatársunktól
2023.09.28. 04:54 2023.09.28. 23:41
A holland nagykövet is az LMBTQ-lobbi embere

Kinevezése óta Désirée Bonis holland nagykövet már számos alkalommal foglalt állást a szexuális kisebbségek mellett, így nem csoda, hogy a Holland Királyság magyarországi nagykövetsége is előszeretettel támogatja az LMBTQ-közösségeket és az őket védő civileket. A Holland Nagykövetség jóvoltából valósult meg a Labrisz Leszbikus Egyesület több projektje is, de partneri kapcsolatot ápolnak a TASZ-szal, valamint az általuk alapított Szabad-díj egyik nyertesét, Pankotai Lilit is támogatják.

David Pressman amerikai nagykövet mellett az Egyesült Királyság és a Holland Királyság nagykövete is az első sorban menetelt a múlt szombati pécsi melegfelvonuláson, amelyet idén harmadik alkalommal rendeztek meg. Désirée Bonis holland diplomata a 2022-es pécsi pride-on is tiszteletét tette, idén azonban – Pankotai Lili aktivistával – a résztvevőkhöz is szólt. De nem ez az első eset, hogy Désirée Bonis a szexuá­lis kisebbségek, valamint az LMBTQ, illetve a „civil” szervezetek mellett foglal állást. A holland nagykövet augusztusban a Sziget Fesztivál LMBTQ-sátránál, a Magic Mirrornál mondott beszédet, ahol akörül az amszterdami szivárványos ruha körül gyűltek össze, amely a homoszexualitást korlátozó országok zászlóiból áll össze. 

Désirée Bonis nemrégiben egy kecskeméti hírportálnak is kifejtette, hogy

 Hollandia számára kiemelten fontos az LMBTQ-közösséghez tartozó személyek emberi jogai­nak védelme. Nekik ugyanolyan emberi jogokkal kell rendelkezniük, mint a többi embernek

 – szögezte le. A holland diplomata támadta a gyermekvédelmi törvényt is, amely szerinte a homoszexuális embereket a pedofíliával hozza összefüggésbe, de aggodalmát fejezte ki a jogállamiság és a szabad média helyzete, valamint az igazságszolgáltatás függetlensége miatt is.

Érdemes megjegyezni, hogy a Holland Királyság budapesti nagykövetsége a jogvédő és az LMBTQ-szervezeteket is előszeretettel támogatja. 

A nagykövetség évek óta segíti a Labrisz Leszbikus Egyesület projektjeit, egyebek mellett az ő támogatásukkal valósult meg a Labrisz Második aranykor című „romantikus oktatóvideó-sorozata”, valamint az annak hamarosan megjelenő folytatása is. 

De a külképviselet jóvoltából indult el korábban az a csoportfoglalkozás is, amely alapján azoknak a nőknek is segítettek, akik azonos nemű párkapcsolatban testi vagy lelki bántalmazást éltek át. A nagykövetség kapcsolatba lépett a Transvanilla nevű transznemű egyesülettel is, akik a nyár folyamán a nagykövetség rezidenciáján ismertették a transzneműek helyzetét. 

 A Holland Nagykövetség továbbá partneri kapcsolatot ápol a Társaság a Szabadságjogokért szervezettel, az általuk alapított Szabad-díj egyik nyertesét, Pankotai Lilit is támogatja. A legszabadabb fiatal kategória győztese ugyanis a Holland Nagykövetség támogatásának köszönhetően idén ősszel egy hétvégét társaival Amszterdamban tölthet, ahol szakmai mentorálásra lesz lehetőség.

Borítókép forrása: Facebook/Budapesti Holland Nagykövetség

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.