Elemér 2024. február 28.
logo
A kétsávos beléptetés gyorsítja a teherforgalmat

Figyelem! Jó tanács a fuvarozóknak

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.12.09. 12:42 2023.12.09. 12:45
Figyelem! Jó tanács a fuvarozóknak

Már két sávon is meg lehet közelíteni a röszkei határátkelőhely teherforgalmi terminálját, így folyamatosan nő az Európai Unió területére 24 óra alatt belépő kamionok száma – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton az MTI-vel.

Azt írták, a beléptetést Magyarországra a rendőrség, a mérlegelést a Magyar Közút végzi párhuzamosan, egyszerre két sávon, a NAV munkatársai pedig két röntgen segítségével ellenőrzik a járműveket.

A hatóságok rendelkezésére áll minden erőforrás, ami a nemrégiben átadott, második beléptető teherforgalmi sáv kiszolgálásához szükséges, beleértve a közelgő ünnepi időszakot is

 – fogalmaztak, hozzátéve: ha a szerb oldalról éjjel és nappal is ütemesen érkeznek a járművek, akkor a jelenlegi 600-650 kamionnál is többet fogadhatnak naponta.

 

Kiemelték: a várakozási idő csökkentését, az ellátási lánc folyamatosságát, a határt átlépő kamionok számának növelését a Nemzeti Adó- és Vámhivatal prioritásként kezeli.

A határátlépés időtartama függ a fuvarozóktól is, mivel az egyes vámeljárások időszükséglete eltérő. A szabadforgalomba bocsátás a leginkább időigényes eljárás, ezért azt célszerű a NAV belterületi igazgatóságain kezdeményezni, hogy gyorsabb legyen a határátlépés – áll a közleményben.

Kitértek arra: az árutovábbítási eljárást – a T okmány pontos kitöltésével – érdemes már az indulási hely szerinti vámhatóságnál kezdeményezni, így a határon tovább csökkenthető a várakozási idő. Az árutovábbítási eljárás melletti beléptetés ugyanis úgy a leggyorsabb, ha azt a tranzitegyezmény valamely másik tagállamában – például Szerbiában – megindították.

Borítókép: Illusztráció (MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.