Gyurcsány Ferenc megérkezett harcostársa bírósági tárgyalására

A volt miniszterelnök a minap megfenyegette a Varju László perében eljáró bírókat és ügyészeket. Gyurcsány Ferenc ma elsők között érkezett meg régi harcostársa tárgyalására.

2024. 02. 22. 9:14
Gyurcsány
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett a Fővárosi Ítélőtáblára Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnököt több DK-s politikus is elkísérte, Rónai Sándor EP-képviselő és Gréczy Zsolt országgyűlési képviselő is a helyszínen van, de Czeglédy Csaba, önkormányzati képviselő, ügyvéd (Varjut nem ő védi) is megérkezett. A Magyar Nemzet élőben tudosít a Varju László elleni büntetőperről, amelynek kapcsán Gyurcsány a napokban megfenyegette a párttársa ügyében eljáró bírákat és ügyészeket. 

Gyurcsány már figyel
Gyurcsány Ferenc árgus szemekkel figyeli, mi történik az ítélőszéken. Fotó: Havran Zoltán

A DK elnökének fenyegetőzése már a bíráknak is sok volt, az OBH és az OBT elnöke közös közleményben utasították vissza Gyurcsány támadását. 

Varju László mellett nemrég egy másik baloldali politikus perében is előrelépés történt az utóbbi hetekben. Fekete-Győr Andrást nemrég felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, amiért 2018-ban füstgránátot dobott a rendőrök közé. 

Varju Lászlót az MTVA székházánál történtek miatt és választás befolyásolásával kapcsolatos büncselekmények miatt vádolták meg. 

Gyurcsány régi harcostársa

Varju László régi harcostársa Gyurcsány Ferencnek: egészen a KISZ feloszlatásáig lehet visszavezetni közös történetüket, egyes feltételezések szerint együtt mentették át a KISZ vagyonát. 

– Gyurcsány Ferenc és társa „trükkök százaival” átjátszották maguknak a KISZ-vagyont: bár több utódszervezet be sem volt még jegyezve, a hihetetlenül értékes ingatlanokat átírták. A Magyar Dolgozók Ifjúsági Szövetsége nevében eljárva Varju László szorgalmasan szignózott, pecsételt, noha a szervezet még be sem volt jegyezve – mutatott rá korábbi cikkében a Pesti Srácok. A hírportál felidézte: Varju 1989. április 19-én részt vett az Ifjúságért Alapítvány létrehozásában, amelynek célja a feloszlatott KISZ vagyonának, eszközeinek megszerzése volt. 

Ehhez persze még létre kellett hozni egy másik formációt is: a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetséget (DEMISZ), amelynek 1989-ben Gyurcsány két hónapig az alelnöke volt. Varju ennek megszületésénél is ott bábáskodott jogilag még mindig nem létező csapata nevében. A cinkos bíróságok egyszerűen tudomásul vették a nyilatkozatot, a földhivatalok pedig leveleket kaptak, hogy a névváltozás miatt át kell írni az ingatlanokat. A játszma központi szereplői Gyurcsány, Varju László, Kiss Péter és a KISZ-es Nagy Imre voltak. 

Varju később a Medgyessy-kormány idején országgyűlési képviselő, és az MSZP frakcióvezetőhelyettese volt, ezt a pozíciót egészen 2011-ig betöltötte. 2008-tól 2 éven át a Nemzeti Fejlesztési- és Gazdasági Minisztérium államtitkáraként dolgozott a Gyurcsány- és Bajnai-kormányokban. A bukott miniszterelnökkel való elmélyült kapcsolatát jól szemlélteti, hogy a Demokratikus Koalíció megalapítása után rögvest ott hagyta a szocialistákat, hogy Gyurcsányék alelnökeként és országgyűlési képviselőjeként folytassa munkáját. 

Borítókép: Gyurcsány Ferenc Varju Lászlóval egyeztet a tárgyalás előtt. Fotó: Havran Zoltán

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.