Láncra verve tartottak és súlyosan megvertek egy hajdú-bihari férfit, mert túl sok pénzzel tartozott

Az elkövetők elszöktek, ellenük európai és nemzetközi elfogatóparancs is érvényben van

Forrás: Magyarország Ügyészsége2024. 04. 23. 13:48
Fotó: Magyarország Ügyészsége
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvenezer euróval tartozott egy férfi két, ukrán-magyar állampolgárnak, akik őt tavaly július 21-én este, az egyik debreceni áruház parkolójába hívták, hogy megfenyegessék, hogy eltörik a lábát, ha nem adja át a mobiltelefonját és nem ül be az autójukba. A tettesek a férfit az idősebb segítőjük házába szállították, útközben erőszakkal elvették az okmányait – adta hírül az ügyészség.

A segítőjük házában lakott a férfi két felnőtt fia és lánya is, akik tudtak a bűncselekményről, és abban mindhárman segítették az elkövetőket.

A sértettet a garázsba vitték, ahol a fiatalabb elkövető ököllel, egy bottal és egy fém baseballütővel is bántalmazta. A férfi emiatt nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Aztán egy lánccal kikötözték a férfit, akit napokon keresztül fogva tartottak, miközben azt követelték tőle, hogy adja meg a tartozását. Megfenyegették, hogy ha szökni próbál, őt és a családját is megölik. A férfi őrzéséről és ellátásáról a két gyermek gondoskodott. A sértett nem merte a láncot kifeszíteni és elszökni, mert félt a fenyegetéstől és az udvaron tartott harci kutyától.

Két nap múlva az elkövetők a férfit elvitték egy ismerőséhez, akitől többször is kölcsönkért, összesen hétszázezer forintot, amit nyomban átváltottak euróra. A férfi a rokonaitól is próbált pénzt kérni, de ők nem voltak otthon, ezért elrablói visszavitték a házba és ismét láncra kötötték.

Pár nap múlva az  elkövetők  megint elvitték egy barátjához, akitől pénzt kért kölcsön. A férfi a barátjának jelezte, hogy bajban van, ezért amikor másnap elmentek a kölcsönkért pénz átvételének helyére, a férfi beült a barátja kocsijába és elhajtottak.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség az elkövetőket és bűnsegédeiket súlyosabban minősülő emberrablás bűntettével, a bántalmazásban résztvevőket súlyos testi sértés bűntettével vádolja.

Az elkövetők elszöktek, ellenük európai és nemzetközi elfogatóparancs is érvényben van, míg a segítő apát és gyermekeit a rendőrség őrizetbe vette, az eset óta letartóztatásban vannak.

A főügyészség vádiratában indítványozta, hogy a Debreceni Törvényszék az eljárást a két tettes távollétében folytassa le. Az ügyészség  indítványozta továbbá, hogy amennyiben a bűnsegédek beismerik a bűncselekmény elkövetését, úgy a bíróság az apát 7 év, gyermekeit 5 év fegyházbüntetésre ítélje, továbbá 7, illetve 5 évre tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, a bántalmazás és fogvatartás eszközeit pedig kobozza el.

A rendőrség által készített fotókon a fogvatartás helye és eszköze látható.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.