Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Meghozták a döntést, lezárják Budapest környékének egyik legszebb kirándulóhelyét, a Rám-szakadékot

Több vizsgálatot is indítanak.

2024. 04. 24. 13:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sziklaomlás miatt zárják le Budapest környékének egyik legnagyobb látogatottságú turisztikai célpontját – közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. A Rám-szakadék területén lévő omlás ugyan nem járt személyi sérüléssel, ám ahhoz, hogy a kirándulók továbbra is biztonságban lehessenek, számos vizsgálatra lesz szükség.

A Rám-szakadék a Budapest környéki erdők egyik legszebb ékszere, a lenyűgöző természeti szépsége miatt egyre többen látogatnak el ide. A szakadék maga egy vulkáni eredetű, nagyjából észak–déli irányban futó szurdokvölgy. Összeszűkülő sziklafalai olykor merőlegesek, de vannak befelé dőlő falak is. Mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, míg szélessége helyenként a 3 métert sem éri el. A sziklamederben állandóan csörgedezik a víz, amely hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzadhat.

A szurdokban összességében 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak. Természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak, ahol akár kőgurulás, sziklaomlás is előfordulhat, ezért a Pilisi Parkerdő eddig is minden lehetséges csatornán és módon jelezte: a Rám-szakadékot mindenki saját felelősségére látogathatja – hívták fel a figyelmet.

A Pilisi Parkerdő kiemelte, a folyamatosan növekvő látogatószám miatti emberi terhelés, a klímaváltozás miatti hosszú aszályos időszakok és a rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása a Rám-szakadék kőfalainak állékonyságára is negatívan hat. 

A mostani omlást követően a Pilisi Parkerdő szakemberei úgy döntöttek, hogy a látogatók biztonsága érdekében a helyszínt a teljes körű geológiai és statikai vizsgálatok elvégzéséig és kiértékeléséig ideiglenesen teljes egészében lezárják

– írták, hozzátéve, hogy amíg a szakértői vizsgálatok nem zárultak le, addig a látogatók türelmét kérik. 

A túrázóknak a Rám-szakadék elkerülő útvonalaként a Lukács-árokban futó sárga sáv jelzést ajánlják.

– Felhívjuk a kirándulók, erdőlátogatók figyelmét, hogy a lezárást saját biztonságuk és a balesetek megelőzése érdekében semmilyen körülmények között ne hagyják figyelmen kívül és újabb tájékoztatásig ne lépjenek a Rám-szakadék területére – figyelmeztetett a Pilisi Parkerdő Zrt.

Borítókép: A Rám-szakadék (Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt. közösségi oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.