Vitézy a hídpénzbotrányról: az eddigi információk felvetik a korrupció gyanúját

A Kehi-jelentés rácáfolt Karácsony Gergely védekezésére.

Forrás: Mandiner2024. 04. 15. 10:52
KARÁCSONY Gergely; WALTER Katalin;CSOHÁNY András
Budapest, 2023. augusztus 4. Karácsony Gergely fõpolgármester (k), Csohány András, a kivitelezõ A-Híd Zrt. vezérigazgatója (j) és Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (b) a felújított Lánchídnál az átadás napján, 2023. augusztus 4-én. A híd rekonstrukciója 2 év 5 hónapig tartott, és bruttó 26,7 milliárd forintba került. Háttérben a Budavári palota. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rácáfolt Karácsony Gergelyre a hídpénzbotrányról szóló Kehi-jelentés, amely szerint időbeli összefüggés van a Lánchíddal kapcsolatban lefolytatott közbeszerzés és a számlagyárügybe keveredett ügyvéd cégénél történt gyanús utalások között.

Várjuk a vizsgálatok és a nyomozóhatóságok munkájának eredményeit. Az eddig kiderült információk felvetik a korrupció gyanúját, de egyelőre nem lehet tisztán látni az ügyben

– nyilatkozta a Mandinernek Vitézy Dávid a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) hídpénzbotránnyal kapcsolatos jelentéséről.

A Magyar Nemzet korábban már beszámolt róla, hogy Karácsony Gergely érvelésével ellentétben a Kehi szerint is időbeli összefüggés van a Lánchíddal kapcsolatban lefolytatott közbeszerzés és a Vig Mór ügyvéd cégének történt gyanús utalások között. Karácsony Gergely és a főváros baloldali vezetése korábban ugyanis azt kommunikálta, hogy szerintük nincs időbeli összefüggés a Lánchíd felújítása és az A-Híd Zrt. részéről Vig Mór cége, a Sunstrike Hungary Kft.-nek történt kifizetések között, hiszen az A-Híd és a Sunstrike közötti utalások időben megelőzik a főváros első, Lánchíddal kapcsolatos kifizetéseit, illetve magát a szerződéskötést is.

Ehhez képest a Kehi jelentése szerint a megismert adatok alapján látszik, hogy az A-Híd Zrt. három alkalommal (2020. november 4., 2020. december 9. és 2021. január 19. napján), de már a fővállalkozási szerződés megkötését megelőzően is teljesített átutalásokat, összesen 1,54 milliárd értékben Vig Mór kft.-je, a Sunstrike Hungary Kft. részére, és már az első átutalás is időben összefügg a közbeszerzési eljárás folyamatával. Az A-Híd Zrt. ugyanis első alkalommal a Lánchíd-projekt kapcsán kiírt közbeszerzési eljárás során beérkezett ajánlatok bontását (2020. október 28.) követő egy héttel teljesített átutalást a Sunstrike Hungary Kft. részére 71 648 320 forint összegben.

A dátumok tehát tételesen cáfolják Karácsonyék védekezését, a másfél milliárd forint egésze a közbeszerzési eljárás alatt, 1,3 milliárd forint pedig a kivitelezési szerződés megkötése után került az A-Hídtól a számlagyáros exügyvéd cégéhez

– írja a lap.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.