Karácsony szerint továbbra sincs hídpénzbotrány, Déri Tibor pedig lehülyézte a Magyar Nemzet és az M1 stábját

Nem vesznek tudomást a baloldali politikusok a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal megállapításáról, és agyonhallgatják, hogy több mint másfél milliárd forint érkezett a Lánchíd-tender kivitelezőjétől Vig Mór cégéhez.

2024. 04. 14. 15:37
CSS_20230804-40
Karácsony Gergely főpolgármester Forrás: Origo/Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hülyék! –  így hagyta ott a Magyar Nemzet és az M1 stábját a Momentumból kilépett és a DK frakciójába átülő Déri Tibor újpesti polgármester, miután a hídpénzbotrány ügyében kérdezték. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) megállapította, hogy a végül a Lánchíd felújítását elnyerő A-Híd Zrt. akkor utalt először a Sunstrike Hungary Kft.-nek, amikor már tudni lehetett, hogy ő lesz a közbeszerzés nyertese.

Déri Tibor újpesti polgármester az erre vonatkozó kérdéseket provokációnak minősítette, és érdemben nem kommentálta. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a KEHI vizsgálata után fog véleményt alkotni. Arról azonban megfeledkezett, hogy az már elkészült, hiszen éppen ennek alapján kérdeztük az ügyről a politikust.

Mint ismert, a Lánchíd felújítását még Tarlós István előző polgármester készítette elő. 

A tervek már készen voltak, csakhogy Karácsony Gergelyék azt lesöpörték az asztalról, és új pályázatot írtak ki. Eszerint az már ötmilliárddal többe került, és csökkentett műszaki tartalommal történt meg a beruházás.

 Majd kiderült, hogy a pályázat nyertese, az A-Híd Zrt. több mint másfél milliárd forintot utalt Vig Mór Sunstrike Hungary Kft. nevű cégéhez több részletben, amit aztán készpénzben vettek fel. A gyanús pénzmozgásra azóta sem adott válaszokat a baloldal.

Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes a Magyar Nemzetnek az ügyben azt mondta, hogy nem a fővárosnak, hanem a magyar államnak kell kivizsgálni az ügyet, mivel az állammal is szerződésben áll a kivitelező cég.  

Majd azt kezdte magyarázni, hogy a gyanús pénzmozgások már azelőtt elindultak, hogy a főváros a felújítás első részletét átutalta volna.

 Csakhogy a KEHI éppen azt állapította meg, hogy miután a tender pályázatai beérkeztek, magyarul a főváros előtt világos volt, hogy kik adtak be pályázatot, néhány héten belül megtörtént az első részlet szivárogtatása Vig Mór cégéhez.

A szintén szocialista Hiller István pedig úgy nyilatkozott a botrányról a Magyar Nemzetnek, hogy szerinte azt ki kell vizsgálni, ugyanakkor úgy véli, hogy az egésznek propagandaíze van.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint pedig ki sem kell vizsgálni, hogy vélhetően a Lánchíd felújítására szánt pénzből másfél milliárd forint szivárgott a Sunstrike Hungary Kft-hez. A politikus azzal védekezett, hogy a céggel nincs is kapcsolata a fővárosnak. A politikus azt mondta, nem fog lemondani, arra viszont már nem válaszolt, hogy fog-e vizsgálatot indítani az ügyben, szerinte ugyanis hídpénzbotrány sincs.

 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a Lánchíd előtt (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.