Élő közvetítés
Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Orbán Viktor: Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

A miniszterelnök a Mol legújabb üzemének az átadóján elmondta, hogy a magyar gazdaság egyre értékesebb lett.

2024. 05. 14. 10:50
Orbán Mol
Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Mol Magyarország legsikeresebb vállalata – fogalmazott Orbán Viktor a Mol tiszaújvárosi poliolüzemének az átadóján. A miniszterelnök elmondta, hogy a Mol volt a mentsvár az ínséges időkben, amikor a rendszerváltás idején az egyetlen komolyan vehető magyar cég maradt. – A Mol és a magyar gazdaság sorsa ugyanannak a könyvnek a két oldala, aminek lényege, hogyan lehet megnyerni a 21. századot – húzta alá. Mint jelezte, a vállalat nem elégedett meg, és Hernádi Zsolt vezetése alatt régiós terjeszkedésbe kezdett. 

Nem csoda, hogy a Mol Magyarország legértékesebb, több lábon álló vállalata

– jegyezte meg a kormányfő. Szót ejtett róla, hogy a poliolra különböző iparágakban van szükség.

– Logikus, hogy a Mollal az történik, ami a magyar gazdasággal, mivel nemzeti szinten is több lábra álltunk. A magyar gazdaság is egyre értékesebb lett, és ennek az elnevezése a konnektivitás nemzeti stratégiája. A magyar gazdaság is szeretne megszabadulni az egyoldalú függőségektől – rögzítette Orbán Viktor. Kiemelte, hogy a magyar gazdaság diverzifikálja az energiabeszerzési forrásait. 

Jelezte, hogy szükség lesz a sok energiára, mert a legfejlettebb iparágakat honosítják meg Magyarországon. 

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy háromszáz új, hosszú távon is versenyképes, magas hozzáadott értékű munkahely háromszáz embernek biztos, kiszámítható jövőt jelent.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a magyar iparstratégia fontos eleme, hogy állami eszközökkel ösztönözzék, hogy a magyar cégek lépjenek ki a külföldi piacokra, mivel úgy megnőtt a magyar ipar, hogy Magyarországnak új iparokat és új területeket kell találnia, hogy az országban termelő multicégek által kivitt profitot ellensúlyozzák és beálljon a tőke egyensúlya a magyar gazdaságban az elkövetkező években.

Mint mondta, terveik szerint a meglévő 12 ezer, ma külföldön tevékenykedő vagy külföldre szállítani képes cég mellé ötezer új kkv-t fogunk létrehozni, illetve fogunk megtámogatni, hogy erre a szintre léphessenek, amelyre hamarosan programot is fogunk hirdetni.

A magyar iparstratégia egy jó terv, amelyben a Molnak fontos szerepe van

– rögzítette a miniszterelnök. Hozzátette: ambiciózus, nagyratörő, de két lábbal áll a földön, éppúgy, mint a Mol.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a mai európai politika nem támogatja az ipart, veszélyesnek tartja, korlátozni, leépíteni akarja, ezt zöldítésnek titulálva, azonban rengeteg ipari kapacitást veszik el az úgynevezett zöldítés folyamatában.

Jó, ha két lábbal állunk a földön, mert az európai politikát mindenképpen, meg kell változtatnunk

– húzta alá.

Orbán Viktor kiemelte, hogy az elhibázott iparpolitika mellett ma a legnagyobb veszélyt a háború jelenti. Mint mondta, a háborúban nincs szükség bútoriparra, textiliparra, autóiparra vagy iparágakra. – Sokkal kevesebb fogyasztási cikkre van szükség, széles skálájú élelmiszeripar sem kell. Háborúban ugyanis egyetlen dologra van szükség, hadianyagra és lőszerre. A háborúban a munkaerő nem a gyárba megy, hanem a frontra viszik. Nincs igény a hadiiparon kívül semmire, nincs ember, aki a gyárban dolgozzon, ennek következtében nincs vásárlóerő sem, amely végső soron pörgeti a gazdaságot – jegyezte meg.

– A háborúban minden hanyatlik: a gazdaság, a haza és maguk az emberek is. Sokan vannak ma Európában, akik mégis háborúba vezetnék a kontinenst és ebbe belerángatnák Magyarországot is – fogalmazott a miniszterelnök, majd a beszéde végén mindenkit arra bíztatott, hogy 

június 9-én menjen el és vegyen részt a választásokon, mert a háború és a béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz.

Felépült a Mol-csoport legnagyobb organikus beruházása, a Poliol Komplexum, a Mol és a Thyssenkrupp szoros együttműködésével – írta meg az olajtársaság múlt szerdán. Az új üzem segítségével a régió piacvezető vegyipari vállalatává kíván válni a Mol Petrolkémia.

Borítókép: Orbán Viktor minizterelnök (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.