Szemétbotrány Marcalin – Komoly bűncselekmények történtek a baloldali városvezetés alatt?

Akár súlyos bűncselekmények is felvetődhetnek Marcali baloldali önkormányzatát érintően. Az ügy szálai a város úgynevezett Keleti Iparterületéig vezetnek, amely egy, lapunkhoz is eljutott feljelentés szerint valóságos szemétdombra épült. A hatóságoknak is megküldött dokumentumban azt a kérdést is felvetik, hogy a komoly környezetszennyezésen kívül a terület egyáltalán alkalmas volt-e ipari park kialakítására.

2024. 05. 31. 6:57
Forrás: Olvasói fotó
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marcali város önkormányzatát érintően, hozzájuk köthető beruházási projektek, valamint egyéb visszaélések tekintetében tett feljelentést egy ismeretlen bennfentes a rendőrségnél, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) és az Integritás Hatóságnál – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lapunk által is megismert feljelentésben fotókra, jegyzőkönyvekre és egyéb dokumentumokra hivatkozva azt állítják, hogy a Keleti Iparterület rekultivációja valójában sosem valósult meg, a kommunális és veszélyes hulladék szinte az egész terület alatt megtalálható.

A hatóságnak megküldött részletes feljelentésben azt is hangsúlyozzák, hogy a régebben agyagbánya, a későbbiekben hulladéklerakónak használt terület több pályázati pénzt is kapott. A város lakóit pihenőpark víziójával és a terület újra használhatóvá tételének ígéretével kecsegtették, majd egy 24 hektáros park kialakítására kaptak állami támogatást. 

Fotó: Olvasói fotó

A talajban lévő hulladék kérdése 2012-ig tájrehabilitációs ügy volt, amelyet a feljelentéshez csatolt jegyzőkönyvek tanúsága szerint rendszeresen tárgyaltak a városatyák. A feljelentő hozzátette: a városvezetés bizonyíthatóan tudatában volt a terület alatt található szemétrengetegnek, mégis ipari területként kezdték el értékesíteni a földeket.

Tudatosan értékesítettek olyan területeket, amelyek nincsenek abban az állapotban, hogy építeni lehessen rájuk. A közműfejlesztések ígéreteivel hirdették a területet, de az infrastrukturális hiányosságok még mind a mai napig fennállnak

– utal rá a feljelentés, ami hangsúlyozza azt is, hogy az utak kivitelezésekor fellelt hulladékot az adott szakaszon kitermelték, majd a föld alá rejtették a terület többi részén. A hatóságokhoz forduló bennfentes arról is írt, hogy a beköltöző vállalkozók az építési munkák megkezdésekor szembesültek a problémával, ez pedig kártérítési perek kockázatát hordozhatja magában és elriaszthatja a további beruházásokat, valamint rontja az új munkahelyek létrejöttének lehetőségét.

Még egy érdekesség: „A helyszínen megállapítást nyert, hogy a fellelt hulladékot el kell távolítani, teljes talajcserét kell végezni, mivel a jelenlegi »talaj« teherbírása nem megfelelő, arra utat építeni nem lehet.” Ez a lesújtó felismerés a végkövetkeztetése annak a 2020. november 25-én kelt, a feljelentéshez is csatolt jegyzőkönyvnek, ami a Keleti Iparterület-projekt megvalósításának helyszínbejárásán készült. Az iratból ráadásul az is kiderül, hogy a bejáráson részt vett az a Bereczk Balázs is, aki jelenleg a baloldal polgármesterjelöltje a Somogy vármegyei Marcaliban.

Fotó: Olvasói fotó

Megjegyezzük azt is, hogy Marcalit a rendszerváltoztatás óta polgármesterként – korábban pedig tanácselnökként – irányító Sütő László a Somogyi Hírlap 1998. október 10-i lapszámában azt nyilatkozta, hogy a területen korábban működő bányagödröt, majd városi hulladéklerakót visszaadták a természetnek. A korabeli cikkből ráadásul az is kiderül, hogy a bányagödör mocskának eltüntetésére – nagyrészt állami forrásból – 72 millió forintot költött a város. A vállalkozás eredménye „olyan példaértékű park lehet, amellyel nemcsak a városban élő emberek gazdagodnak, hanem a természet is” – állította Sütő.

Nos, a feljelentés szerint Sütő László jóslatával szemben az egykori bányagödörből természeti park sohasem lett, helyette viszont belekezdtek egy ipari park kialakításába. Ám a Keleti Iparterület-projekt megvalósításakor kiderült: a kommunális hulladék a területen még 2020-ban is megtalálható volt.

Hogy mindezekért terhel-e bárkit is büntetőjogi felelősség, azt, mint minden hasonló esetben, a hatóságok dolga eldönteni.

Borítókép: Olvasói fotó

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.