Következő mérkőzések
Cseh Köztársaság
21:002024. június 26.
Törökország
Grúzia
21:002024. június 26.
Portugália

Durva napok következnek, akár egy parkoló autóban is kialakulhat életveszélyes állapot

Fontos dologra hívta fel a figyelmet a tűzoltóság és az országos tiszti főorvos.

2024. 06. 18. 13:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás lép életbe – közölte az országos tiszti főorvos és BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A közleményben emlékeztettek, a hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek.

– A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri az állampolgároktól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet. A déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, továbbá a sapka, vagy kalap viseléséről sem – tanácsolták, kiemelve, hogy aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.

A két szervezet képviselői arra is kitértek, az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a rendkívüli  meleg, de a gyermekeket és a házi kedvenceket se hagyják a parkoló autóban, néhány percre se. Megjegyzik, még egy félárnyékban parkoló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot!

A vízparton tartózkodóknak is érdemes körültekintőnek lenniük, és mielőtt vízbe a mennének, mindenképp hűtsék le magukat, semmiképp se ugorjanak felhevült testtel a vízbe – figyelmeztettek.

A tűzoltók a szabadtéri tüzek megelőzésére is felhívták a figyelmet, mely szerint az erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, ott is csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom. 

Ilyen melegben ott sem javasolt elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol egyébként azt az önkormányzat engedélyezi. Ha grillezünk vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül 

– mondták.

Érdemes letölteni a telefonunkra a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikációt is, amelyen keresztül azonnal értesülhetünk a riasztásokról, veszélyhelyzetekről és azok időtartamáról.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.